Klik voor de meest recente berichten op de Nieuws sectie in het topmenu. close ×
+

Een stille dood

De carrière van de Buena Vista Social Club lijkt een stille dood te gaan sterven. Letterlijk dan. De Cubaanse pianist Rubén Gonzalez is op 84-jarige leeftijd overleden. Eerder dit jaar overleed al een ander sleutelfiguur uit de Buena Vista Social Club, Compay Segundo.

Gonzalez werd een superster in de jaren negentig, maar zijn carrière begon in de jaren veertig in het Tropicana Cabaret van Havana. In de jaren vijftig en zestig was Gonzalez een trendsetter in de moderne Cubaanse muziek, waarin Jazz en Latijnse ritmes in elkaar vergroeiden. Buena Vista-grondlegger en gitarist Ry Cooder beschreef hem als “één van de beste solo-artiesten die ik ooit ontmoet heb.”

Gonzalez ging zelf er vanuit dat hij al met pensioen was gegaan totdat Ry Cooder hem vroeg mee te spelen met opnames van de Buena Vista Social Club. Hoewel hij last had van artritis en hij niet in het bezit was van een piano op dat moment was hij “in de wolken”. Elke ochtend stond hij al voor de deur van de studio voor die open ging.

Nadat het album met veel succes uitgebracht was, speelde hij overal in de wereld tot veler enthousiasme.

Met dood van Gonzalez en Compay Segundo heeft Cuba twee grootheden uit de muziek verloren die in de herfst van hun carrière de wereld kennis liet maken met deze Cubaanse muziekstijl die bijna verloren was gegaan.

(bron: FOK)

Share : facebooktwittergoogle plusNo Response

Leave us a comment


No comment posted yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.