Klik voor de meest recente berichten op de Nieuws sectie in het topmenu. close ×
+

JW Roy verrast

Jwroy Als je JW Roy nog steeds niet kent is het moeilijk uitleggen waarom het de moeite waard is om eens naar hem te luisteren. Hij was één van de eerste Nederlanders die muziek maakte onder de noemer Americana en mij daarmee aansprak. Een genre dat sterk verwant is met oude muziekstromingen als country en blues. Muziekstromingen waar ik voorheen nooit naar luisterde als zijnde niet cool. JW Roy nam de belemmeringen weg. Want JW was cool. (Hij nam al een duet op met Ilse DeLange (Amsterdam, Sunday Night) voordat iemand nog maar van haar gehoord had.)

Keep it coming

Ik groeide op met hem en hij met mij. Samen ontdekten we Ryan Adams waarvan hij de invloeden hoorbaar verwerkte in zijn derde album Keep it coming. Het was een nieuw hoofdstuk voor hem zonder zijn One Night Band waarvan muzikaal partner Roel Spanjers de kern vormde. En toen ging het een beetje mis met JW. Het was het beste wat hem kon overkomen.

Classic album

Het leven in Nederland van een muzikant in de marge is hard. Lange dagen afwezigheid waar de meeste relaties niet tegen bestand zijn. Zo zijn relatie ook. Maar hij vocht en overwon. Het drama bracht op het grotendeels akoestische Kitchen Table Blues een klein dozijn prachtsongs tot leven. Onder supervisie van Rolling Stones producer Chuck Leavell, Chip Taylor-protegé Carrie Rodriguez en maatje Roel Spanjers vond Jan Willem zichzelf. En ik dacht in lengte van dagen om de zoveel jaar verblijd te worden met een net zo’n prachtige worp instant klassiekers.

Roycd5 Album in Brabants dialect

JW Roy wist me echter weer te verrassen. Zozeer dat ik zijn nieuwe album een jaar lang in de winkel heb laten liggen. Laagstraat 443 bevat nummers van zijn had in Brabants dialect. Als het goed is heb ik de inmiddels niet meer zo goed verkrijgbare cd over twee weken in mijn bezit en kan ik jullie er meer over vertellen. Dan is ook het moment aangebroken om JW Roy eindelijk weer eens live aan het werk te zien op 3 november in een zeer sfeervolle ambiance in het historische voc-stadje Hoorn (kaarten zijn nog verkrijgbaar via www.peticantus.nl á € 12 maar je moet wel snel zijn om hem samen met Tim Easton te aanschouwen voor een select gezelschap).

En misschien gaan we binnenkort wel eens samen zitten, JW Roy en ik. Maar wat moet je je held in vredesnaam vragen? Misschien geeft Laagstraat 443 het antwoord.

Share : facebooktwittergoogle plusNo Response

Leave us a comment


No comment posted yet.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.