Klik voor de meest recente berichten op de Nieuws sectie in het topmenu. close ×
+

De hoogtepunten uit dertig jaar 2 meter sessies

Dit jaar viert muziekprogramma “2 Meter Sessies” haar 30-jarig bestaan. Het programma waarvan de titel verwijst naar de lengte van de bedenker ervan startte in 1987 bij toeval. Jan Douwe Kroeske had de Nieuw-Zeelandse band Crowded House te gast in zijn radioprogramma “Twee Meter De Lucht In”.

Spontaan werd besloten om na een kort interview ook een paar liedjes in kleine bezetting te spelen. Een goed idee, maar echt veel ruimte voor opnameapparatuur en technici was er niet in de Hilversumse spreekcel voor de omroeper. Toch bleek die kale opname van ‘Don’t Dream It’s Over’ het begin te zijn van een nieuw format: 2 Meter Sessies!

Diverse verhuizingen

Het werd een mooie uitdaging voor artiesten om te horen of ze ook tijdens een akoestisch live-optreden overeind zouden blijven. Een concept dat in 1989 ook door MTV werd omarmd met hun MTV Unplugged sessies. Van 1993 tot 1999 waren de 2 Meter Sessies ook op de publieke televisie te zien en van 2001 tot 2003 op RTL5 en later Veronica.

In 2010 keerde het programma terug op de buis op televisiezender Het Gesprek en was het ook te horen op Kink FM. Halverwege 2010 moet Het Gesprek helaas haar uitzendingen staken waarna het programma onderdak vindt bij de digitale zender van Ziggo.

In 2013 keren de 2 meter sessies kort terug bij Veronica waarna het programma vanaf 2014 onderdak krijgt bij Fox. Ruim 1.600 sessies met artiesten zijn er opgenomen. De hoogtepunten hiervan kwamen terecht op een dertigtal cd’s en ontelbaar veel singles. Talloze artiesten maakten dankbaar gebruik van hun 2 meters sessie waarvan een groot aantal ook op YouTube terug te zien is.

Vrijdag 9 juni is het mogelijk om een aantal van deze artiesten live te aanschouwen als 2 Meter Sessies haar 30e verjaardag viert in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Jan Douwe Kroeske ontvangt dan de artiesten Gabriel Rios, William McCarthy en Jeangu Macrooy voor een optreden en een interview. Ook zullen er een aantal sessies uit het archief te zien zijn en zal Jan Douwe Kroeske daar de nodige herinneringen aan ophalen. De kaarten voor deze avond kosten €25,- per stuk en zijn te koop via www.delamar.nl.

Gabriel Rios

De Puerto Ricaans-Belgische muzikant Gabriel Rios scoorde in 2006 een internationale hit met ‘Broad Daylight’. In 2011 werd ook zijn single ‘Gold’ een hit. In zowel 2005 als 2009 was Gabriel Rios te gast bij 2 Meter Sessies.

William McCarthy

William McCarthy was in 2004 te gast bij 2 Meter Sessies, als frontman van de Amerikaanse band Augustines. Het werd een magische televisieopname met een band die zowel tijdens het spelen als in het interview nog nooit zo openhartig was geweest. In het najaar verschijnt een documentaire over de inmiddels opgeheven band (“Rise”) én de eerste soloplaat van McCarthy (“Shelter”).

Jeangu Macrooy

Aanstormend talent Jeangu Macrooy is eveneens van de partij. Hij heeft ervaring met een live 2 Meter Sessie. Begin januari speelde hij namelijk op het 2 Meter Sessies podium op het Eurosonic Noorderslag festival.

Share : facebooktwittergoogle plusNo Response

Leave us a comment


No comment posted yet.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.