Klik voor de meest recente berichten op de Nieuws sectie in het topmenu. close ×
+

Wie is Polar?

Het was mijn eenzaamste kerst, die twee donkere dagen van 1996. Het was niet uit met mijn vriendin, ik was niet alleen. Het kwam door de cd die ik vlak ervoor had aangeschaft. Het was de tijd dat je gewoon nog een cd-winkel kon binnenlopen en je altijd de cd vond die je van plan was te gaan kopen. Er was toen nog het besef dat er meer was in het leven dan alleen hitradio.

De hoes was in milieuvriendelijk karton. De artiest heette Polar. En niemand verwachtte dat hij het nieuwe jaar zou halen door nummers als -> Download christmas.mp3. Twee jaar later verscheen een nieuw teken van leven. Met een nog mooiere hoes en nog mooiere liedjes. Acht jaar later is Bi-polar voor mij nog steeds het meest perfecte popalbum aller tijden.

Speurtocht op internet

Internet deed haar intrede. Ik moest er mijn toevlucht wel toe nemen. De cd’s die er volgens mij echt toePolar deden behoorden al lang niet meer tot het assortiment van de doorsnee cd-winkel. Volgens mij de werkelijke reden waarom het downloaden zo’n vlucht heeft genomen. Polar liet jaren niets meer van zich horen. Ik vreesde voor zijn leven.

Inmiddels was er ook een DJ die zich Polar noemde, wat de Google-zoektocht behoorlijk bemoeilijkte. In 2004 ontdekte ik in een Zwitserse internet-cd-winkel een derde én een vierde album van Polar. Het eerste cd’tje Halbtraum bleek een kunstzinnig ambient-gedrocht met een of ander a-muzikaal Duits(?) collectief. Geduldig wachtte ik op de release van het vierde album die mijn stoutste dromen overtrof. Dit moest de definitieve doorbraak van Polar worden. Download dream.mp3

Ik spamde de Kink FM DJ’s, legde contact met de artiest. Maar het bleef stil in Nederland.

Succes in Frankrijk

In Frankrijk is Polar inmiddels een wereldster. Het vierde album Somatic werd opnieuw opgenomen. Talloze colloboraties met Franse artiesten lieten hem vervolgens doorstoten met de vaart der volkeren. Onlangs verscheen zijn eerste geheel Fransstalige cd. Voor een Zwitser geen onoverkomelijk probleem. Zelfs voor wie er niets van verstaat is het een mooie cd. Luister maar op www.myspace.com/ilovepolar en lees de recensie die als het goed is heel binnenkort op Muziekcafe verschijnt. En Nederland mag zich gaan schamen.

Share : facebooktwittergoogle plus2 Responses

Leave us a comment


 • factor x on

  Het lukt me niet de `link`te beluisteren.helaas.


 • Rob on

  De internetlink is gerepareerd.
  Lukt het je wel om de fragmenten te beluisteren? Eerst moest je deze op je eigen computer opslaan alvorens je ze kon beluisteren. Maar ik merk dat ze nu in Quicktime worden afgespeeld?

  Groet,

  Rob


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.