Klik voor de meest recente berichten op de Nieuws sectie in het topmenu. close ×
+
Recensie Franz Ferdinand-Always Ascending Franz FerdinandAlways Ascending

Tracklist:
  1. Always Ascending
  2. Lazy Boy
  3. Paper Cages
  4. Finally
  5. The Academy Award
  6. Lois Lane
  7. Huck and Jim
  8. Glimpse of Love
  9. Feel The Love Go
  10. Slow Don't Kill Me Go

Release Details


Genre :
Label :
Country :
Format :
Date : 9 februari 2018, 00:00

Share

facebooktwittergoogle plus

“Always Ascending” is alweer het vijfde album van Franz Ferdinand sinds in 2004 hun debuut verscheen. Tussendoor verscheen in 2015 ook nog “FFS” waarop ze samen met Sparks samenwerkten.

In Franz Ferdinand zit geen Lazy Boy

Van een ‘Lazy Boy’ is dan ook geen sprake. Het is één van de nummers die een hoogtepunt vormen op het album. Net Zoals dat geldt voor het titelnummer waar het album mee opent. Hierop combineren ze hun unieke gitaarpop met disco. Terwijl op ‘Lazy Boy’ invloeden boven komen drijven die ergens tussen Funk en Ska liggen.

James Brown

De wijze waarop Alex Kapranos “Get Up” zingt laat het klinken als een eerbetoon aan James Brown. Het is vervolgens een wat vreemde overgang naar ‘Paper Cages’. Maar al snel hebben ze je daar ook weer mee in je macht.

“Finally I found my ego” verstond ik in eerste instantie op het nummer ‘Finally’. Het blijkt “Finally I found my people” te zijn. Geen idee wat Franz Ferdinand ermee bedoelt. Een niemendalletje dat niet zo heel veel om het lijf heeft.

Een cynische Franz Ferdinand

Blijkbaar zit de band goed in haar vel. Want op ‘The Academy Award’ zingt Alex Kapranos “The Academy Award for good times goes to you”. Of zou het cynisch bedoeld zijn, net als ‘Lois Lane’?

Franz Ferdinand stelt hierop, heel gewaagd, via een vrouwelijk rolmodel het failliet van de journalistiek aan de kaak. Op ‘Huck and Jim’ moet vooral de Engelse politiek het ontgelden. Terwijl Alex Kapranos, half rappend, vergelijkingen met Donald Trump trekt.

Kritiek op Instagram

En nog is het niet klaar. Op ‘Glimpse Of Love’ is de rode draad het vermoeden dat sommige mensen leven voor de liefde (lees: likes) die ze via Instagram ontvangen. ‘Feel The Love Go’ gaat daarentegen uit van het goede van de mens.

Zoals Franz Ferdinand op dit album muzikaal het beste uit zichzelf haalt zeker. Maar ondertussen de nodige venijnige steken onder water uitdeelt. Een intelligente aanpak die maar op één manier beloond kan worden. Met vijf sterren.

Beluister het album “Always Ascending” op Spotify.No Response

Leave us a comment


No comment posted yet.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.