Prince Buster

Prince Buster

Prince Buster, geboren als Cecil Bustamante Campbell, groeide op in Orange Street, temidden van een ruige buurt in Kingston. Een carrière in de muziek was niet waar hij zich oorspronkelijk op focuste. Boksen was namelijk zijn eerste liefde. Terwijl zijn bijnaam “Buster” een afkorting van zijn achternaam was, is de toevoeging “Prince” er eentje die hij met het boksen verdiende. Na een eerste gewonnen profgevecht hield hij het echter voor gezien. Vooral omdat het uitkeren van het prijzengeld lang op zich liet wachten door een onderzoek dat moest uitwijzen of er bij de wedstrijd sprake van doorgestoken kaart was.

Muhammed Ali

Prince Buster raakte wel bevriend met een aantal boksers zoals Cassius Clay (Muhammad Ali). Door zijn invloed bekeerde ook Prince Buster zich tot de Islam en veranderde zijn naam in Yusef Muhammad Ali. Al bleef hij wel optreden als Prince Buster. In een aantal van zijn nummers komt de adoratie voor het boksen en Muhammad Ali in het bijzonder duidelijk naar voren.

Grondlegger

Prince Buster wordt beschouwd als één van de grondleggers van de Ska en Reggae. Zijn originals zijn vele malen gecoverd. Naast het opnamen van ‘One Step Beyond’ vernoemde Madness zich zelfs naar een nummer van Prince Buster. Shaggy brak bij het grote publiek door met zijn remake van ‘O Carolina’. Ook The Specials bewerkten meerdere nummers van Prince Buster. En zelfs het Nederlandse hiphopproject Great Minds citeert Prince Buster:

So when you’re pointing your finger at me
Remember four of them pointing at you

Onderstaande playlist bevat de meest invloedrijke nummers van Prince Buster op Spotify.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.