Syb van der Ploeg op zoek naar stabiliteit

Spanner, één jaar later en ik zit tegenover een heel andere Syb van der Ploeg. De vorige keer spraken we elkaar vlak voor de band vertrok voor een tournee door Duitsland, samen met het hier onbekende Fury and the slaughterhouse, zeg maar de Duitse Kane. “Oorspronkelijk zouden het maar een paar optredens zijn, om te kijken of onze muziek aansloeg. Het publiek was echter razend enthousiast,” vertelt Syb. “We hebben zeker zo’n 35 optredens gedaan in zalen vergelijkbaar met de Heineken Music Hall en groter. We hebben bij de concerten meer cd’s verkocht dan hier!”

Een zwaar jaar
De samenwerking leidde ertoe dat de eerste demo’s voor de nieuwe cd, opgenomen werden in de studio van Fury and the slaughterhouse. “We hebben er twintig nummers opgenomen,” zegt Van der Ploeg. “Het was helemaal bovenin Duitsland, tegen Denemarken aan met uitzicht op de Fjorden. Een hele inspirerende omgeving.” Niet dat Syb dat nodig had om de nummers voor de plaat te kunnen schrijven. Zonder er al te diep op in te gaan, was 2005 persoonlijk een zwaar jaar voor hem. Met veel dood en ziekte in zijn naaste omgeving.

“Met de eerste plaat wilde ik de wereld veroveren. Een jaar zoals afgelopen jaar zet alles echter weer in perspectief. De tweede Spanner cd staat daarom op de eerste plaats heel dicht bij mezelf. Het is een hele emotionele plaat geworden.” Niet alleen tekstueel, ook muzikaal getuige de vele ballads die het album sieren.


Boycot radio en tv
Voor de band was het ook een woelige tijd. “Vanavond is het eerste optreden met onze derde toetsenist,” zegt Syb. “Maar het voelt heel goed. Tussen elkaar, de recensies zijn goed, alleen de airplay hè. Die blijft nog steeds achterwege.” Het vormde bij het eerste album van Spanner ook al een probleem. Toen nog te hard bevonden door 3FM kan dat nu nauwelijks meer de reden zijn. “Iedereen klaagt steen en been. Alleen de grote maatschappijen krijgen nog airplay. De laatste jaren heeft er geen independent bandje meer op de playlist van 3FM gestaan.” Uitzondering hierop vormt Racoon. “Zij zijn het bewijs. Er moet eerst iets gebeuren (red.: Racoon werd ontslagen door major Sony), zodat je interessant bent en ze een verhaal hebben. Je ziet het aan Jack Johnson die nu na drie albums opeens doorbreekt. Maar daarvoor moest hij wel eerst een aanval van een haai overleven.” (red: het was in werkelijkheid een golf)Van operaster tot coverband
Maar zijn radio en televisie nog steeds wel zo belangrijk nu bands steeds vaker “gehypt” worden via internet? Syb knikt volmondig ja. Om Spanner niet ten onder te laten gaan heeft hij zich de laatste maanden dan ook met heel wat nevenactiviteiten in laten gaan. Natuurlijk is er de eigen studio waar bands van allerlei kaliber hun muziek kunnen opnemen. Maar opzienbarender is zijn rol in de rockopera Nostradamus – the fate of man van Kayak. Ook de filmindustrie begint hem nu langzaam te ontdekken, getuige zijn bijdrage aan de soundtrack van de film Eilandgasten. “Filmproducenten denken niet aan mij bij een soundtrack. Jan Douwe Kroeske was echter betrokken bij deze productie. We kennen elkaar al heel lang. In twee dagen was de muziek geschreven en opgenomen. Het smaakt zeker naar meer. Ik ben benieuwd wat er verder nog uit komt rollen.” Het grootste gedeelte van zijn tijd steekt Syb momenteel echter in zijn nieuwste project Syb + Band.Syb + Band
“Met Syb + Band speel ik covers afgewisseld met Spanner songs,” vertelt Van der Ploeg. “We hebben nog geen toegang tot de kanalen die ons met een groter publiek in contact kunnen brengen. Dit lijkt ons een manier om meer bekendheid te creëren.” De komende editie van Vrienden van Amstel live zal daar ook zeker aan bijdragen. “De producent vindt ons helemaal geweldig,” zegt Syb. “Echt te gek dat we daar binnenkort staan.”

Spanner is nog tot en met 29 januari te zien in Ahoy, Rotterdam tijdens Vrienden van Amstel Live. 10 februari treden ze op in Sneek en 25 februari in Grootebroek. Kijk voor meer informatie op http://www.spanner.nl.

bron: http://www.muziekcafe.web-log.nl

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.