Augmented Reality toepassing voor Noorderslag

Eén van de leukste mobiele toepassingen van dit moment heet Layar. Benodigd is een smartphone met camera en een internetabonnement. Vervolgens kun je bijvoorbeeld bekijken wat de laatste tweets zijn in jouw directe omgeving, welke huizen er te koop staan of waar het dichtstbijzijnde Pizza restaurant zich bevindt. Met behulp van GPS kun je niet verdwalen.

Vooralsnog is er één nadeel: inschakelen van de GPS satelliet op je mobiele telefoon trekt je accu heel snel leeg. Momenteel zijn diverse technici dan ook bezig hier een oplossing voor te bedenken. Want aan de hand van deze drie voorbeelden kun je je voorstellen dat ‘augmented reality’ (waar Layar een toepassing van is) ongekende mogelijkheden biedt.

Augmented Reality

McDonald heeft de kracht van augmented reality al onderkend: in de VS verstrekken ze zogeheten ‘Thrill Cards’ die de klant op de Avatar planeet zet. Komend weekend zet voor het eerst een muziekfestival augmented reality grootscheeps in. Op Noorderslag, dat komend weekend in Groningen plaatsvindt, kunnen bezoekers m.b.v. Layar op hun smartphone zien waar de optredens zich bevinden. Door op de locatie te klikken kun je zien welke artiest er optreedt en hoeveel de afstand er naar toe bedraagt. Ook kun je de locatie opzoeken van een specifieke artiest.

layar noorderslag

Op de Iphone gaf Layar nogal wat bugs. In de appstore is deze dan ook tijdelijk niet beschikbaar. Eens te meer reden om voor een Android phone te kiezen. ;)

Overigens krijgt het gebruik van internettoepassingen vrijdag ook al veel aandacht op Noorderslag. Dan wordt namelijk de Interactive artist award gekozen. Bijzonder is dat Buma Stemra deze prijs sponsort. Onlangs kwamen ze uitgebreid in het nieuws door wel heel erg ‘old school’ om te gaan met muziek op internet met haar voornemen tot een You Tube belasting. Uiteindelijk is er n.a.v. de vele protesten besloten dit toch maar geen doorgang te laten vinden. Mocht Buma Stemra ook in de jury zitting hebben, ben ik wel heel benieuwd naar de winnaar.

(met dank aan theFactor.e voor de ontwikkeling van deze prachtige applicatie)

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.