Een Argentijns-Nederlandse versie van de Mattheus Passion: gewaagd, maar geslaagd

Het is in Nederland een ware traditie: de jaarlijkse uitvoering van het klassieke werk van J.S. Bach de Mattheüs Passion. Ieder jaar wordt het stuk over de laatste dagen van Jezus Christus op tientallen plaatsen in Nederland opgevoerd. Er mag dan ook met recht gesteld worden dat Bach met het 3,5 uur durende stuk talloze Nederlandse harten heeft veroverd. Het getuigt dan ook van grote moed als je het stuk ontleedt tot 78 hoogtepunten, hertaalt in het Nederlands en opnieuw arrangeert in de stijl van de Argentijnse tango.

De muziekgroep Tango Extremo is de uitdaging aangegaan. Eerder stond Tango Extremo al garant voor zeer geslaagde ’tango’-interpretaties van Rachmaninoffs Tweede pianoconcert, Russische volkswijzen als Ochie Chornie, tot en met Ramses Shaffy’s Amsterdam en reisde daarmee de hele wereld over. Voor de Mattheüs Passie slaat Tango Extremo de handen ineen met hertaler, verteller en zanger Jan Rot en sopraan Pearl Jozefzoon. Jan Rot verdiende al eerder zijn sporen met een eigen vertaling van de Mattheus Passion en Pearl Jozefzoon won de televisieserie Mattheus Masterclass.

De Mattheüs Passie door Tango Extremo, Pearl Jozefzoon en Jan Rot
De Mattheüs Passie door Tango Extremo, Pearl Jozefzoon en Jan Rot.

Scherpe keuzes

Wat vrijwel direct opvalt is de bezetting op het podium. Geen groot orkest en meerdere koren, maar het kwintet Tango Extremo met bandoneon (Olga Fateev), contrabas (Marc van Rooij), piano (Rob van Kreeveld), sopraansaxofoon (Ben van den Dungen) en viool (Tanya Schaap), gepaard met twee solisten, Jan Rot en Pearl Jozefzoon. Dat maakt gelijk duidelijk dat er in de arrangementen scherpe keuzes gemaakt moesten worden. In die opzet zijn ze goed geslaagd.

Eigenzinnigheid en durf

De arrangementen geven blijk van eigenzinnigheid en durf, maar doen dit zonder in te leveren op eerbied naar het meesterwerk van Bach. Dat het ‘slechts’ de hoogtepunten zijn en niet een volledige uitvoering is weliswaar even slikken, maar wordt grotendeels goedgemaakt door de bezieling waarmee de vaak listige arrangementen worden gespeeld.

Begeesterd en humorvol

Jan Rot toont zich ook hier een begeesterd en humorvolle verteller, die het publiek al praatzingend door het verhaal loodst en doet dit opmerkelijk genoeg uit het blote hoofd. Zijn toonvastheid lijdt echter wel hier en daar onder zijn enthousiasme. Desalniettemin slaagt hij erin het publiek voor zich te winnen. Pearl Jozefzoon is qua zang juist een gouden greep. Ze zingt vol overtuiging en met ogenschijnlijk gemak de rol van Maria Magdalena en gooit daarmee hoge ogen. Het geheel wordt afgemaakt bij de koren, waarbij het publiek en masse en met plezier meezingt.

De hoogtepunten van de Matthäus Passion, in het Nederlands en dan geheel op eigen wijze gearrangeerd: je moet maar durven. We mogen blij zijn met deze dappere en geslaagde poging. Wel was hier en daar te merken dat de productie nog fijnafgestemd moet worden. Niet alle stukken lopen even soepel en dat zet de bezoeker zo nu en dan op het puntje van de stoel. Maar over het algemeen is deze unieke uitvoering zeer indrukwekkend gebracht. Dit smaakt naar meer!

1 gedachte over “Een Argentijns-Nederlandse versie van de Mattheus Passion: gewaagd, maar geslaagd”

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.