Fictieve banddocu This Is Spinal Tap inspireert Alden Penner tot solodebuut

Het zou een leuk muzieknerdy onderzoek zijn om te achterhalen hoeveel LP’s door de film ‘This Is Spinal Tap’ zijn geinspireerd. Maar waar te beginnen? Voor mensen die niet bekend zijn met de film ‘This Is Spinal Tap’, dit is de moeder der muziekdocumentaires, ook al betreft het hier een fictieve band. Alle mogelijke rockbandcliche’s worden door hen omarmd.

Zelfs dit jaar, 30 jaar na het uitkomen van de film worden artiesten nog steeds door ‘This Is Spinal Tap’ geïnspireerd. Alden Penner werd een jaar voor het uitkomen van de film ‘This is Spinal Tap’ geboren. Als muzikant is hij diep geworteld in de Canadese indiescene als oprichter van diverse bandjes, producer en labelbaas. Zijn liefde voor film verwerkt Alden Penner door filmmuziek te componeren.

Spinal Tap: The Namesake Series

Voor zijn nieuwe nog te verschijnen album “Exegesis” raakte Alden Penner geinspireerd door het slot van ‘This Is Spinal Tap’ waarin de band geïnterviewd wordt en het heeft over de ‘namesake series’ . Een serie albums waarvoor een bekende muzikant of componist gekoppeld wordt aan iemand die zijn strepen heeft verdiend in de literatuur.

Alden Penner, die met het album “Exegesis” zijn debuut als soloartiest maakt, geeft met de eerste single ‘The Word’ invulling aan de ‘namesake series’. De tekst van het nummer ‘The Word’ is een gedicht van de Canadese dichter Alden Nowlan. Penner en Nowlan delen niet alleen dezelfde voornaam, ook het jaar 1983 is een belangrijk moment in het leven van beide mannen. Alden Penner werd namelijk geboren in het jaar dat Alden Nowlan overleed.

Ook in het nummer ‘I, Icarus’ gebruikt Alden Penner een tekst van de Canadese dichter Alden Nowlan. Het nummer “Peace” bevat teksten van Bahá’u’lláh, de oprichter van het Bahá’í geloof. Dit geloof inspireerde Alden Penner eerder al tot de muziek die hij met zijn laatste band The Hidden Words schreef.

Literatuur heeft altijd een grote rol gespeeld in de muziek van Alden Penner. Voor hem is de werkwijze die hij hanteert op “Exegesis” vooral een goede manier om gedichten die hij graag leest, uit zijn hoofd te leren. Het album “Exegisis” van Alden Penner verschijnt 4 februari.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.