And Also The Trees-Untangled

Geen moment voelt “Untangled” van And Also The Trees als een Best Of aan. Omdat ik de nummers voor het eerst hoor ondanks de illustere geschiedenis van de band. Maar ook omdat het euforische “Hits! Hits! Hits!” sfeertje ontbreekt.

And Also The Trees is wel even wat anders

Het is even inkomen. Maar na een aantal nummers ben ik mijn hectische leventje en de daarbij behorende soundtrack volledig vergeten. En wil ik niets anders meer. Zanger Simon Huw Jones heeft dezelfde beklemmende voordracht die er onder meer voor zorgt dat een artiest als Nick Cave je nooit meer loslaat. Als je daar ooit voor bent gevallen.

Vastgeklonken aan het moment

Normaal gaat een liedje ook muzikaal van a naar b. Een rustige start mondt bijvoorbeeld uit in een climax. Niet op ‘The Untangled Man’. And Also The Trees houdt de luisteraar staande. Vastgeklonken aan het moment, het nu. Ondertussen hun muzikale virtuositeit ten toon spreidend waarbij de muzikanten op elkaar reageren in plaats van allemaal hetzelfde te spelen.

Het mooiste la la la

Op ‘The Beautiful Silence’ oogt de band zelfs nog wat losser. Een mooier la la la heeft zelden geklonken. Het onheilspellende wereldbeeld op ‘Brother Fear’ lijkt nu meer op zijn plaats als in 1996 toen het uitkwam. En het grotendeels gesproken ‘The Street Organ’ versterkt mijn aversie tegen de draaiorgelman alleen maar nog meer.

Ziedende voordracht

Op ‘Virus Meadow’ laat vooral zanger Simon Huw Jones een andere kant van zichzelf horen. Weg is het beheerste Engelse karakter. Ziedend doet hij zijn voordracht. Zo begon ooit hun debuutalbum ook. (‘So This Is Silence’)

Paradiso

De titel ‘Paradiso’ laat mijn hart sneller kloppen. Maar dit lijkt helaas niet over onze poptempel te gaan. Sowieso heeft And Also The Trees in hun 39-jarig bestaan bizar weinig in Nederland opgetreden. Gelukkig komt daar dit jaar weer een optreden bij.

Beluister het compilatiealbum “Untangled” via Spotify.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.