Broeder Dieleman-Komma

Broeder Dieleman-Komma

We kijken niet meer echt. Of het nu om kunst gaat, de natuur, architectuur of de zoveelste Netflix serie. En eigenlijk geldt dat voor luisteren ook. Het aanbod is zo overweldigend dat we de keuze daaruit het liefst aan iemand anders overlaten. Zelfs als dat een computer is. Misschien dat Broeder Dieleman het ons weer kan leren.

Komma luisteren naar Broeder Dieleman

Broeder Dieleman kent elk paadje, brug en oever van het krekengebied van het Land van Axel. En ook alle verhalen die met dit gebied samenhangen en die de mensen aan elkaar vertelden. Tweeënhalf jaar werkte Dieleman aan muziek en een fotoboek met de titel “Komma” om dit alles mee te omvatten.

Elke provincie heeft zijn eigen Land van Axel

Een combinatie die werkt. Door tegelijk te luisteren en te kijken wordt duidelijk wat er zo speciaal is aan dit gebied.

En dan te weten dat elke provincie, elke gemeente zijn eigen Land van Axel heeft. Ieder met zijn eigen verhalen. In het Land van Axel zijn het illustere figuren als Christoforus en Jane Pape.

Broeder Dieleman-Takken

Mystiek geluid

De verhalen worden aaneengeregen door het mystieke geluid van Broeder Dieleman zijn banjo. Terwijl we bladeren door het boek vol ochtenddauw, de ontluikende zon en maanlicht dat het water raakt.

Ze laten zien wat de natuur te bieden heeft. Helemaal met de tweede LP over het Gat Van Pinten. Waarmee Broeder Dieleman eenzelfde spanning weet op te roepen als “Nacht en ontij” van Boudewijn de Groot.

Er schuilt zoveel schoonheid in dat wat je eigenlijk al kent

Er zijn films waar ik elke dialoog van ken, elke intonatie. Albums waarvan ik de teksten kan dromen. Broeder Dieleman laat horen en zien hoeveel schoonheid er schuilt in dat wat je eigenlijk al kent.

“Komma” van Broeder Dieleman (2CD met boek / 2 LP met boek) verschijnt 7 september in een genummerde en gesigneerde oplage van slechts 500 exemplaren en is te preorderen via de site van Snowstar Records.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.