Dawes-Passwords

Dawes-Passwords

“We’re living in the future, so shine a little light”. Dat is nog eens een positief begin van een album. Dawes opent er hun zesde langspeler “Passwords” mee. Een album over “the modern world:the relationships that fill it, the politics that divide it, the small victories and big losses that give it shape.”

Het nummer ‘Live The Future’ kan direct gezien worden als een hoogtepunt uit hun toch al niet misselijke oeuvre. Een ijzersterke meeslepende melodie en een tekst die binnenkomt.

‘I’m not talking about forever. How about getting through the night’

De grootste uitdaging voor Dawes

Dawes heeft op elk album altijd wel wat onvergetelijke nummers staan. Alleen lukt het steeds net niet om ook het betreffende album onvergetelijk te maken. Zal het dit keer wel lukken?

Op ‘Stay Down’ wordt het countryrock stramien weer verlaten. Ik wil bijna zeggen helaas. Want ik vind dat ze daarbinnen meesterlijke liedjes hebben geschreven.

Innemende zang

Het akoestische ‘Stay Down’ is echter innemend genoeg gezongen om ook te overtuigen. ‘Crack The Case’ begint met een pianointro dat aan Bruce Hornsby doet denken.

Het lijkt een relaas over hoe leuk het voor artiesten is om een interview te geven. Mooi ingetogen gitaarwerk weerklinkt terwijl zanger Taylor Goldsmith zijn monoloog vervolgt.

Idolen aan de muur

Op ‘Feed The Fire’ wordt terug gegaan naar de Jazzrock uit de jaren ’80. (Joe Jackson!) Toen meisjes nog posters van hun idolen op hun kamer hingen. In plaats van ze op hun telefoon op te zoeken. Met ‘My Greatest Invention’ tovert Dawes een geweldige ballade uit haar mouw. De betreffende “Invention” is voor de hand liggend, maar toch nog verrassend te noemen.

Beklemmende ballade

Op ‘Telescope’ rockt Dawes weer wat meer. Maar het is met name de briljante, meeslepende melodie in het refrein dat blijft hangen.

De gitaaraanslag van ‘I Can’t Love’ kennen wij Nederlanders natuurlijk van Klein Orkest. Door Dawes wordt het echter getransformeerd tot een beklemmende ballad. ‘Mistakes We Should Make’ schreeuwt vervolgens om een Ryan Adams cover.

De laatste twijfel weggenomen

Jazzy pianospel en een saxofoon op het afsluitende ‘Time Flies Either Way’ nemen het laatste beetje twijfel weg. Dawes heeft met “Passwords” hun meest complete album tot op heden gemaakt. Hoewel, dit was wel het perfecte nummer geweest om op samen te werken met Van Morrison. Maar ach, er moet natuurlijk nog wel iets te wensen overblijven.

Het album “Passwords” is vanaf 22 juni op Spotify te beluisteren.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.