Jay Som-Anak Ko

Jay Som-Anak Ko

“Anak Ko” is alweer het derde album van Jay Som sinds ze in 2016 voor het eerst van zich liet horen. Met openingsnummer ‘If You Want It’ maakt ze onmiddellijk duidelijk dat ze wel wat van de luisteraar vraagt. Na anderhalve minuut komt de toegankelijke start abrupt tot een einde met een wel heel vreemde riff.

Elliott Smith

Prijsnummer ‘Peace Out’ is heel wat makkelijker te behappen. Eindelijk kent Elliott Smith een vrouwelijke evenknie. Het volgende juweeltje heet ‘Nighttime Drive’. Een song met zoveel rijkdom dat het moeiteloos een volledige speelfilm zou kunnen opleveren.

Bettie Serveert

Het poppy ‘Tenderness’ werd al als single uitgebracht, net als ‘Superbike’. Dat veel weg heeft van de stijl waarmee de Nederlandse Bettie Serveert in de jaren ’90 de alternatieve kant van de VS wist te veroveren.

Wie het ideeënrijke titelnummer ‘Anak Ko’ beluistert, zal begrijpen waarom het album ernaar vernoemt is. Het opent met een Twin Peaks-achtige sfeer, gevolgd door een wonderschone akoestische break. En eindigend in een elektronische kakofonie.

Composities Jay Som van hoog niveau

Met ‘Crown’ wordt de kroon op het album gezet. Een compositie van een dergelijk hoog niveau is er de afgelopen tien jaar nog maar weinig voorbij gekomen. Hetzelfde geldt voor het afsluitende ‘Get Well’ waarin verrassend genoeg een hoofdrol wordt opgeëist door de slidegitaar. Als ze het al niet was, dan is Jay Som nu definitief doorgestoten tot de indie eredivisie.

Het album “Anak Ko” is vanaf 23 augustus op Spotify te beluisteren.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.