Johnny Dowd-Family Picnic

Johnny Dowd-Family Picnic

Family Picnic” is alweer album nummer 17 van Johnny Dowd onder zijn eigen naam. Volgens de bluesman en zijn platenmaatschappij is het een terugkeer naar zijn debuut “Wrong Side of Memphis’.

Maar daarvoor zijn de verhalen toch echt niet duister genoeg. Wel zitten er weer meer roots invloeden in de muziek dan de afgelopen jaren het geval was.

In topvorm op Family Picnic

Oudgediende Kim Sherwood-Caso is van de partij en in topvorm. Evenals Johnny zelf. Na het instrumentale ‘Hoodoo’ is ‘The Man Of Your Dreams’ een vroeg hoogtepunt op de plaat.

‘Vicksburg’ is vervolgens het meest pure bluesnummer dat Johnny Dowd in jaren heeft opgenomen. Een van de nummers die prima had gepast op zijn debuutalbum.

Beats en raps

Op ‘Shameless’ doet een efficiënte drumcomputer en een onvervalste Johnny Dowd riff het werk. Een aanpak die op ‘Walking The Floor’ een vervolg krijgt.

Op titelnummer ‘Family Picnic’ slaan Johnny Dowd en Kim Sherwood-Caso aan het rappen. Meestal staat dat niet garant voor succes en dat is ook nu weer het geval.

Geen tijd om het rustig aan te doen

Nergens laat de 70-jarige merken het rustiger aan te willen doen. Al slaat hij op ‘Dream On’ wel een tandje langzamer aan.

De basis voor ‘Conway Twitty’ is weggelegd voor de gitaarsolo die Dowd uit zijn gitaar weet te peuren. Terwijl hij achterna wordt gezeten door de nodige synthesizer patronen.

Johnny Dowd ook tekstueel van leer op Family Picnic

Ook op ‘Little Jimmy’ gaat Johnny Dowd muzikaal en tekstueel flink tekeer. ‘Back End of Spring’ doet muzikaal denken aan zijn derde plaat “Temporary Shelter”.

Uit de periode waarin er aan geld nog geen gebrek was in de muziekindustrie. En Johnny Dowd bijna verzoop in de enorme studio waarin hij geacht werd creatief te zijn.

Thomas Dorsey

Het uit de losse pols gespeelde ‘Thomas Dorsey’ is een uitstekende afsluiting van een album dat zeker bij de betere platen uit het omvangrijke oeuvre van Johnny Dowd hoort.

En dat is voorwaar een prestatie van formaat. Helemaal aangezien hij deze zeventien albums de afgelopen 21 jaar uitbracht.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.