Recensie Arcade Fire-Everything Now

Als het aan Arcade Fire ligt draai je hun album “Everything Now” de hele dag. Het gelijknamige slotnummer sluit naadloos aan op het eveneens ‘ Everything Now’ geheten intro waar het album mee opent. En dan is er nog de single ‘Everything Now’.

Ja, Arcade Fire neemt hun albumtitel heel erg serieus. Maar een melodie, hoe sterk ook, terug laten komen in drie van de in totaal dertien liedjes, is misschien een beetje too much.

Disco potpourri

Ook het nummer ‘Infinite Content’ staat twee keer, achter elkaar, op het album. Beide duren ze hooguit anderhalve minuut en lijken meer intermezzo’s dan een volwaardig nummer. Het zorgt ervoor dat de disco potpourri ‘Signs Of Life’ een van de hoogtepunten is op het album.

Wat dat betreft is ‘Creature Comfort’ nog meer een schot in de roos. Het zijn juweeltjes als dit waardoor Arcade Fire het etiket “Grote Band” meer dan verdient.

Country

De country invloeden uit de tweede versie van ‘Infinite Content’ komen weer terug in ‘We Don’t Deserve Love’ dat door de mechanische drum niet echt in het genre thuishoort. Maar op ‘Peter Pan’ laat Arcade Fire horen dat ze eigenlijk een genre op zich is.

Freddie Mercury en Michael Jackson

Bij ‘Chemistry’ kan ik me niet van de indruk onttrekken dat het het ideale vehikel voor Freddie Mercury en Michael Jackson zou zijn om de boel daarboven op stelten te zetten. Terwijl ‘Good God Damn’ het soulvolle solowerk van Mick Jagger in gedachten lijkt te hebben. Met zinnen als “Put your favourite record on baby” is Win Butler in gedachten ook eerder in het vinyltijdperk dan deze streamvolle tijden lijkt me.

Wat een gek album

Op ‘Electric Blue’ is de discobeat weer terug en ook ‘Put Your Money On Me’ borduurt hier op voort. Het is een beetje gek album, dit “Everything Now”, waar ik waarschijnlijk voorlopig mijn hersens nog wel op zal kraken.

Kijk dan ook niet gek op als ik deze recensie de komende tijd meerdere keren herschrijf. Overigens blijkt in retrospectief Arcade Fire verrassend goed te hebben ingeschat hoe mijn recensie uit zou pakken.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.