Case Mayfield-Egomaniac Artwork

Case Mayfield-Egomaniac

Uitgesproken. Dat is het eerste dat in me opkomt als ik aan Case Mayfield denk. “Egomaniac” is alweer het vierde album sinds zijn entree aan het begin van dit decennium. Een titel die bij hem past zou je kunnen zeggen. Op de negen liedjes is er echter niets van terug te vinden. Zelfs niet op het titelnummer. Case Mayfield stelt zich volledig in dienst van het liedje.

Geen ego te bekennen

Van een ego dat zo nodig op de voorgrond wil treden is dus geen sprake. Ook de maniak wordt redelijk in toom gehouden. Wel keert Case Mayfield zijn hart volledig binnenstebuiten zoals dat van een singer/songwriter wordt verwacht. Verwachtingen komen echter niet altijd uit zoals op “Egomaniac”.

Om er maar eens een compliment uit te gooien: een album als dit had ik verwacht toen Damien Rice na acht jaar zijn comeback maakte. Maar dat kwam er bij de Ier toen niet helemaal uit.

Lovely Hanna

“Egomaniac” start met de “hit” ‘Lovely Hanna’. Er is geen enkele reden te bedenken waarom bijvoorbeeld Radio 2 dit niet helemaal grijs zou draaien. Een heerlijk liedje waarbij ik moet uitkijken om het niet per ongeluk de hele dag op repeat te zetten.

Eric Clapton

Het tweede nummer ‘I Wish This Was About You’ heeft iets van Eric Clapton’s ‘Tears In Heaven’ in zich. Een overtuigende Case Mayfield wordt erop door gitaar en piano begeleidt. Op ‘Purple Black And Blue’ is Case Mayfield al even meeslepend. Iedereen heeft een ‘Dark Heart’ en daar kunnen we beter maar een beetje aardig tegen zijn.

Verhalenverteller

Op ‘Jim and Jane’ komt Case Mayfield als verhalenverteller uit de hoek en benadert daarbij Ryan Adams ten tijde van zijn doorbraakalbum “Gold” (2002). De gekte laat Case Mayfield met nummers als ‘Nut’ en ‘The Madness’ ook meer dan voldoende toe op “Egomaniac”. En zo zijn er wel meer verbanden tussen de nummers te leggen.

Case Mayfield is nog altijd een vat vol tegenstrijdigheden

Op titelnummer ‘Egomaniac’ horen we Case Mayfield tot God bidden. Maar op het afsluitende ‘Hard to Handle’ weet Mayfield niet hoe snel hij dit weer moet ontkennen. Nog altijd een vat vol tegenstrijdigheden dus.

Beluister “Egomaniac” op Spotify.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.