Four Tet-New Energy

Four Tet-New Energy

‘New Energy’ heeft Four Tet zijn nieuwe album genoemd. En inderdaad, de muziek doet weer haar magische werk. Onverklaarbaar is het. De muziek van Four Tet zal niet gauw als energiek worden omschreven. Dan noemt iemand eerder Martin Garrix of een voortstuwende rockband. Maar deze rustgevende klanken treffen juist veel eerder hun doel.

De klavecimbel op het als single al uitgebrachte ‘Two Thousand And Seventeen’ maken van de grootste chagrijn nog een opgewekt mens. Op ‘LA Trance’ meen ik vogels te horen of gaat mijn fantasie nu al met me op de loop?

Klankschalen

Op ‘Lush’ is het een heel scala aan geluiden dat het ritme vormt. Four Tet geeft daarbij de illusie dat de studio volstaat met klankschalen in plaats van een batterij aan computers. Op ‘Scientists’ weet hij de perfecte sound uit zijn synthesizers te toveren. Het is het eerste nummer van het album waarop we gesamplede vocalen horen. En aan het eind van het nummer heeft hij nog een verrassing in petto.

Spreek de titel uit

Spreek de titel uit tijdens ‘You Are Loved’ en het timbre blijkt perfect samen te vallen met de muziek. Het blijft zich als een mantra in je hoofd herhalen. Misschien is dit wel het ultieme wapen tegen de gewelddadige uitbarstingen van de laatste jaren.

De titel van het volgende nummer ‘SW9 9SL’ uitspreken lukt me niet. Hoe ik het ook probeer. Misschien is het dan toch het nummerbord van de Engelse muzikant. Het is het meest dansbare nummer op de plaat. Het album verliest er iets van zijn majestueuze kracht door.

Die limiet van veertig minuten speeltijd bij een LP was zo gek nog niet.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.