Gord Downie-Introduce Yerself

Gord Downie is niet meer. “Introduce Yerself” is het werkstuk waar de charismatische zanger van The Tragically Hip tot vlak voor zijn dood aan heeft gewerkt. De man die geen introductie nodig heeft voor wie rockend de jaren ’90 doorgekomen is of een Canadees paspoort heeft. Op “Introduce Yerself” neemt hij afscheid van iedereen die hem lief was.

Outsider

Gord Downie kwam op mij altijd over als een outsider. Daardoor kon ik me ook zo goed met hem vereenzelvigen. Maar uit de verhalen die nu over hem verteld worden blijkt dat hij geliefder was dan zijn imago deed vermoeden. Op “Introduce Yerself” staan 23 nummers, ieder met hun eigen karakter. Voor het eerst heb ik het idee dat Gord Downie iets van zichzelf blootgeeft.

Een heel enkele keer lijkt hij aan zijn ziekte (hersentumor) te refereren. Op het overweldigende titelnummer ‘Introduce Yerself’ bijvoorbeeld. Verder staat toch vooral de liefde centraal, maar ook de ruige natuur van Canada (‘The Lake’) en herinneringen.

Brok in de keel

Sommige nummers zoals ‘Wolf’s Home’ lijken meer voor The Tragically Hip te zijn geschreven dan voor dit soloalbum. Dat zijn de hoogtepunten op “Introduce Yerself”. Maar ook een nummer als ‘Bedtime’, duidelijk gericht aan zijn kinderen, zorgt voor een brok in de keel.

Dat geldt ook voor de prachtige liefdesbetuiging ‘A Natural’ in het prachtige idioom van Gord Downie. En dan het nummer ‘Faith Faith’ ! Ja, Laura Leigh Usher, de liefde van zijn leven, is het middelpunt van “Introduce Yerself”.

Ik heb heel goed door wat Gord Downie hier doet: mannen een spiegel voorhouden en hen er voor te behoeden haar weg te laten glippen.

Voor altijd in ons hart

Heel experimenteel gaat Gord Downie te werk op ‘Coco Chanel No. 5’. Het is niet het enige nummer waarvan de schoonheid pas na meerdere draaibeurten aan het oppervlakte komt. Zo is ook ‘You Me and The B’s’ mooi van lelijkheid.

Maar in de meeste gevallen hoeft de luisteraar dit keer niet veel moeite te doen om Gord Downie te doorgronden. Vaarwel Gord. Jij en je songs zitten voor altijd in ons hart.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.