Jaap Boots-Terug Naar Zee

Recensie Jaap Boots Terug Naar Zee

Jaap Boots neemt de tijd voor zijn muziek. Achttien jaar na zijn debuut is er een derde album. “Terug Naar Zee” laat gedeeltelijk horen waar hij zich mee bezighoudt. Zo blijft de ‘Roep van het wild’ sterk. Op ‘Heeft iemand mijn ziel gezien’ komen serieuzere zaken aan bod.

Speltechnisch van een hoog niveau

Speltechnisch gezien zullen er weinig betere albums dit jaar verschijnen. En ook tekstueel is er sprake van een sterk album. Stuk voor stuk songs die bovendien goed passen bij het timbre van zijn stem.

Jaap Boots biedt een lach en een traan

Jaap Boots lijkt goed in zijn vel te zitten. Zo komen op ‘Heerlijkheid’ alle fijne dingen uit het leven voorbij. Maar in het volgende nummer komt wel magere ‘Hein’ langs. Ook neemt Jaap Boots in ‘Mama hoe is het nou’ afscheid van zijn moeder.

Kritiek op de maatschappij

Lichte, verdekte, maatschappelijke kritiek is er op ‘Kille wind’ en ‘Gouden bergen’. Muzikaal is er verwantschap met artiesten als Boudewijn de Groot en Stef Bos. Met behoorlijk wat blues als stabiele basis. Waar ook nog gewoon ruimte is voor een fijne gitaarsolo.

Geboren en getogen in Bergen

Menig lied is gesitueerd nabij zee, strand en het duinengebied. Ongetwijfeld betreft het de kustplaats Bergen waar Jaap Boots geboren en getogen is.

Als een onvervalste jutter loopt hij langs ‘Het stille strand’ op zoek naar “Parels voor de zwijnen, spiegeltjes en kraaltjes. Mooie rookgordijnen en een koffer vol verhaaltjes”. We zijn gezegend dat hij ze met ons deelt.

Beluister “Terug Naar Zee” op Spotify.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.