Johnny Dowd-Twinkle, Twinkle

Een coveralbum tot het zoveelste hoogtepunt in je imposante oeuvre maken. Johnny Dowd slaagt erin. Daarbij dient wel gezegd te worden dat de uitvoeringen op “Twinkle, Twinkle” net zo eigenzinnig zijn als zijn eigen composities.

Execute American Folklore, Again

Het openingsnummer ‘Execute American Folklore, Again’ dat bij uitzondering wel volledig van zijn hand is, legt een verband met voorganger “Execute American Folklore“. Je zou bijna denken dat Dowd op zijn oude dag nog politiek actief wordt.

Fight The Power

Dit vorige album was sterk hiphop georiënteerd. Daar is op “Twinkle, Twinkle” geen sprake van. Al citeert Johnny Dowd wel nog Public Enemy (“Fight the power”) in het openingsnummer. Vocaal komt de Bluesman ouderwets sterk voor de dag met zijn dwarsdoorsnede van Amerikaanse traditionals. Hoewel Amerikaans…

Het nummer waar de albumtitel naar verwijst, ‘Twinkle, Twinkle, Little Star’, is een gedicht van de Engelse dichter Jane Taylor op een Franse melodie. (‘Ah! vous dirai-je, maman’).

Melodisch hoogtepunt

Ook ‘The Cuckoo’ is geadopteerd vanuit Engeland. Het krijgt van Johnny Dowd een stevige beat. Dat deert allemaal niet. Zangeres Anna Coogan slaagt er toch in er een melodisch hoogtepunt van te maken.

‘Trouble In Mind’ (onder meer uitgevoerd door Ella Fitzgerald en Nina Simone) krijgt van Johnny Dowd een Industrial aanpak waarop ook een synthesizer nog behoorlijk gegeseld wordt.

Funky Johnny Dowd

‘Going Down The Road Feelin’ Bad’ (dat we onder meer kennen van Woody Guthrie en The Grateful Dead) klonk nog nooit zo funky als nu. Ook ‘Red River Valley’, één van de Top 100 Western Songs, krijgt een funky behandeling.

De christelijke hymne ‘Rock of Ages’ wordt in de handen van Johnny Dowd weer helemaal van deze tijd. ‘John the Revelator’, een oerbluesnummer, krijgt een respectvolle uitvoering.

Hoge funfactor

Op ‘House of the Rising Sun’ duikt toch weer de hiphopper Johnny Dowd op. Samen met ‘Tom Dooley’ en ‘Oh, My Darling, Clementine’ zorgt het ervoor dat “Twinkle, Twinkle” de boeken in gaat als het album uit Johnny Dowd’s oeuvre met veruit de hoogste funfactor.

Een album waarop zelfs het meest duistere hoofdstuk uit het bijbelse boek van Job kan uitmonden in een funky ode aan de vrijdag.

“Twinkle, Twinkle” is vanaf 12 januari 2018 verkrijgbaar.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.