Liam-Gallagher-As-You-Were-Artwork

Liam Gallagher-As You Were

Wat broer Noel ook mag zeggen, Liam Gallagher is back! Zijn tweede Beady Eye album was een nogal moeizame luisterervaring, vooral omdat De Stem er niet meer was. Maar wat schetst mijn verbazing, op zijn solodebuut “As You Were” is deze weer helemaal terug.

Het album opent vol bravoure met ‘Wall of Glass’ en ‘Greedy Soul’. Met ‘Paper Crown’ weet hij met de hulp van Andrew Wyatt (Miike Snow) en Michael Tighe (Adele, Jeff Buckley) vervolgens zijn broer ook compositorisch naar de kroon te steken.

Noel als inspiratie?

Met ‘I Never Want To Be Like You’ lijkt er ook een sneer naar zijn broer op het album te staan. Zelfs de albumtitel “As You Were” zou als dusdanig kunnen worden uitgelegd. In ‘For What It’s Worth’ zingt hij alle ellende die hij over zich uitgestort kreeg van zich af.

‘You Better Run’ is Liam’s manier om zelf ook kenbaar te maken dat hij terug is. De titel is natuurlijk een verwijzing naar The Beatles. In de tekst komen zij en ook Queen meerdere malen terug.

Stone cold, Helter Skelter

In Chinatown is dit ook het geval. Tekstueel (“happiness is still a warm gun”), maar ook zeker muzikaal. Opvallend is dat hij zich ook enigszins politiek lijkt uit te spreken.

What’s it to be free man?
What’s a European?
Me I just believe in the Sun

Niet alles is spot on

“All My People”. Die tekst kennen we al uit Liam Gallagher zijn mond. (uit ‘D’You Know What I Mean’, het openingsnummer van het derde Oasis album “Be Here Now”.) Hier wordt het gebruikt in een iets te modern klinkende bonustrack.

Niet alle nummers zijn dan ook spot on, maar altijd meer dan voldoende om dit solodebuut te beschouwen als een waardig opvolger voor de eerste drie klassieke Oasis albums. En dat zonder de hulp van broer Noel. Chapeau!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.