rostam-half-light artwork

Rostam-Half-Light

Rostam Batmanglij is zo’n typische je-houdt-er-van-of-je-houdt-er-niet-van-artiest. Als je bij de term wereldmuziek al uitslag krijgt kun je het album met een gerust hart overslaan. “Half-Light” is zijn solodebuut na tien jaar Vampire Weekend.

Ondanks dat hun wegen zich vriendschappelijk scheidden, voelt het album aan als een bevrijding. Zo is de glimlach waarmee ‘Bikedream’ wordt gezongen luid en duidelijk hoorbaar. Wie Rostam Batmanglij is komen we op het album “Half-Light” niet achter.

Please try your best but know you’re never
Gonna catch me

Prachtige verhalen zingt hij, maar wat hij ermee bedoelt blijft ongewis. Muzikaal is er misschien nog wel meer te genieten. Van het orkestrale ‘Thatch Snow’ naar het sprookjesachtige ‘Wood’.

Ska en R&B

‘Rudy’ is inderdaad een ska nummer zoals hoort bij een nummer met deze titel. ‘Hold You’ is zelfs pure R&B waarop niet wordt teruggedeinsd om wat autotune toe te voegen. En op ‘When’ lijken we de wereld van Twin Peaks te zijn binnengestapt. Het maakt Rostam en zijn muziek ongrijpbaar.

Paul Simon

Wie wereldmuziek zegt, zegt Paul Simon. Op ‘Don’t Let It Get To You’ sampled Rostam zelfs de drums van zijn ‘Obvious Child’. Rostam bracht het nummer al in 2011 uit onder het pseudoniem Boys Like Us. En zo staan er wel meer nummers op “Half-Light” die al enige jaren rondzwerven.

Knap dat er desondanks een coherent geheel van is gemaakt. Alsof het allemaal deel uitmaakt van een groter plan.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.