Slow Leaves Enough About Me

Slow Leaves-Enough About Me

Berusting. Het is het eerste dat in me opkomt als ik naar de hoes kijk van “Enough About Me”. Het is het nieuwe album van Slow Leaves. Het muzikale project van de Canadees Grant Davidson.

Op het eerste gezicht lijk ik hier het eerste uit Canada afkomstige album in handen te hebben dat niet is gesubsidieerd. Op de website van Slow Leaves kom ik echter het logo tegen van de Socan Foundation. Een van de vele Canadese instellingen die zich inzetten voor muzikanten. Dat hebben ze daar goed voor elkaar.

Geen nummer geskipt

Ik kan nergens vinden hoe oud Grant Davidson is. Maar ik denk dat we beide de periode hebben meegemaakt dat muziek alleen via de radio, tv of een fysieke verschijningsvorm geconsumeerd kon worden.

Spotify heeft daar toch een zekere vluchtigheid aan toegevoegd. Zo blijk ik afgelopen jaar 7.000 nummers te hebben geskipt. Dat zal me bij deze cd niet overkomen.

Het is een ambacht

Muzikaal brengt Slow Leaves je terug naar deze periode. Toen artiesten hun creativiteit nog niet zagen als een manier om beroemd te worden en/of heel erg rijk. Maar als uitlaatklep voor hun vakmanschap.

De hectische samenleving bestaat eventjes niet. Evenals de wereldproblematiek. Van hashtags als metoo had men ook nog niet gehoord. Een vrouw was gewoon jij, haar of ex in een songtekst. Het openingsnummer spreekt wat dat betreft al boekdelen.

Enough about me
What about you

Greg Trooper, Tony Joe White & Elvis

Het titelnummer bezoekt de soulvolle kant van country zoals eigenlijk alleen Greg Trooper dat kon. ‘Careless and Serene’ bevat het ritme van het wilde westen. Het wordt gecombineerd met bluesy invloeden die doen denken aan Tony Joe White die zijn achternaam inderdaad eer aan deed.

Op ‘How Do I Say’ zijn we getuige van een liefde die verloren gaat omdat woorden tekort schieten. Daar waar ze eerst niet nodig waren.

‘Piece of Advice’ bevat de luchtigheid van Elvis zijn filmnummers in de sixties. Terwijl op ‘Love and Honesty and Kindness’ de zoektocht naar de perfecte melodie centraal staat.

De onverslijtbare liedjes van Slow Leaves

Ook het naar zichzelf vernoemde ‘Slow Leaves’ is een waar kunststuk in dat opzicht. Alles lijkt erop te wijzen dat het doel is geweest om van “Enough About Me” een album te maken dat je steeds weer opnieuw opzet. Zelfs als een nummer volledig akoestisch is (‘Moth’), oogt het onverslijtbaar.

You were always eighteen
In the back of my mind

Slow Leaves houdt de schijn hoog

Openingszinnen als deze zorgen ervoor dat je direct opgezogen wordt door een nummer. Waren ze echt zo jong toen de baby geboren werd?

Dat antwoord wordt op ‘Chinatown’ niet gegeven. Net zoals we in het leven vaak geen antwoord krijgen op onze belangrijkste vragen. Misschien wel omdat die er gewoonweg niet zijn. Gelukkig zijn er dan nog altijd albums en artiesten als deze. Om de schijn hoog te houden.

“Enough About Me” is vanaf 2 februari op Spotify te beluisteren.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.