Klik voor de meest recente berichten op de Nieuws sectie in het topmenu. close ×
+

Wie wordt de nieuwe premier?

Bos Begrijp me goed, ik vind ook dat er bij verkiezingen gestemd moet worden op partijen en niet op personen. Maar al sinds de instelling van het fenomeen “lijsttrekker” hebben we in Nederland te maken met gepersonificeerde politieke partijen. Het is al zo ver gekomen dat tegenwoordig de lijsttrekker van de partij die de meerderheid van de stemmen wint automatisch gekroond wordt tot minister-president. Officieus ook wel de baas van Nederland genoemd. En dan krijg je dus artikelen zoals in Metro vandaag waarin onderzoeksresultaten worden verdraaid, passend bij de politieke wind die over de redactie waait. Bij Metro is dat ongetwijfeld een linkse wind.

Een flauwekul onderzoek

Een onderzoek onder de eigen lezers – slechts 1281 in aantal – lijkt me sowieso niet representatief genoeg voor een plek op de voorpagina. Maar dat terzijde. “Zestig procent wil JP niet als premier,” kopt Metro vandaag overdreven. Want…slechts 57% van de 1281 Metro-lezers deelt deze mening. En iedereen die iets van onderzoeken afweet, weet hoe nauw dat steekt.

Metro Volgens Metro zijn het overigens niet de Metro-lezers maar ruim de helft van de Nederlandse kiezers die Balkenende niet terug willen zien. Volstrekte flauwekul dus. Want de Metro-lezer is nou niet bepaald representatief voor de gehele Nederlandse (vergrijste, waarom heeft niemand het daar in verkiezingstijd over? ;) ) bevolking. Helaas staat er niets vermeld over de vraagstelling. Ik voorzie de vraag:”Wilt u dat Balkenende terugkeert als premier?” “Nee!” antwoordt 57 % volmondig. Helaas op deze manier een te suggestieve vraagstelling om conclusies uit te kunnen trekken.

Tijd om te oogsten

We kunnen het ook omdraaien. 57% ziet Balkenende liever niet terug. 43% dus wel. 1/3 van 57Balk% heeft volgens het artikel voorkeur voor Bos. Dat is slechts 19%. Hoe durf je dan te spreken van een stijgende populariteit voor Bos? Metro gooit ons zand in de ogen.

Gooi alle kranten eens weg. Leeg je hoofd met alle onzin. Was je de afgelopen vier jaar nu echt zo  ongelukkig? Wat zijn nu werkelijke verbeteringen aangedragen door de oppositie? Regeren tijdens een aantrekkende conjunctuur is voor iedereen makkelijk. Balkenende heeft echter in een (niet alleen economische) moeilijke tijd de koppen min of meer bij elkaar weten te houden. Het is nu tijd om te oogsten. Succes met het maken van de juiste keuze morgen.

Share : facebooktwittergoogle plusNo Response

Leave us a comment


No comment posted yet.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.