Hollandia in het Julianapark? Vooruit. Maar een kunstgrasveld?

Ambitiegesprekken zou je het kunnen noemen. De gesprekken over een eventuele verhuizing van Hollandia uit het Julianapark. Het Hoornse college ziet het wel zitten. De club berust zich echter liever in de huidige situatie en wordt hierin gesteund door de halve gemeenteraad.

De huidige locatie in het Julianapark lijkt te passen bij de ambitie van de club: een eerste elftal en jeugdteams die uitkomen in de vierde tot tweede divisie. Jeugdspelers die vooral bij andere Hoornse voetbalclubs vandaan komen. Met de mogelijkheid om de beste versie van jezelf te worden en de kleinst mogelijke stap naar een profclub. De realiteit is echter dat slechts een enkeling dat lukt.

Een groot gekoesterde wens van de voetbalclub is een extra kunstgrasveld. Hiermee is een budget gemoeid van circa een miljoen euro. Volgens een begroting uit 2019 van de Gooise Atletiek Club heb je voor vier keer dat bedrag een indooratletiek accommodatie.

Het Nederlandse klimaat leent zich niet om 12 maanden per jaar buiten te trainen. Zeker voor explosieve atletiekonderdelen is het gevaarlijk om onder koudere omstandigheden te trainen. In Nederland zijn nog maar tien indooratletiekaccommodaties. Hierdoor is er sprake van een grote regionale functie. Daarbij kan een dergelijke accommodatie multifunctioneel worden ingezet.

Weinig topsporters uit West-Friesland

Kijkend naar de statistieken is West-Friesland met slechts zeven profvoetballers per 100.000 inwoners een nog redelijk onontgonnen gebied. Dit ligt gelijk aan het aantal olympische sporters uit West-Friesland per 100.000 inwoners. En dat met slechts drie atletiekbanen in West-Friesland. Van geen naar één indooratletiekbaan zal gegarandeerd meer impact hebben op het aantal olympische sporters dan 1 extra kunstgrasveld zal hebben op het aantal profvoetballers. Daarnaast bieden de West-Friese atletiekverenigingen inclusief sporten aan, waardoor het ook mogelijk is om te sporten met een beperking.

Topsport is gebaat bij stabiele en beheersbare omstandigheden. Voor mensen met een beperking geldt dit misschien nog wel meer. Een indooratletiek accommodatie voorziet daar als geen ander in. Geld kun je maar één keer uitgeven, zeker met het ravijnjaar in aantocht. Investeren in een gesloten vereniging wetende dat de ROI beperkt zal zijn of investeren in een laagdrempelige, inclusieve breedtesport. Ik zou het wel weten. Bovendien, minimaal 6.400 m2 van het Julianapark omzetten in een kunstgrasveld lijkt me met het oog op het toenemende aantal clusterbuien iets om nog eens heel goed over na te denken.

Bronnen:

https://nos.nl/artikel/2389692-duik-in-de-olympische-data-welke-nederlandse-olympier-komt-uit-jouw-stad
https://www.rtl.nl/editienl/artikel/3869701/dit-zijn-volgens-de-statistieken-de-beste-voetballers-uit-jouw-woonplaats
https://hilversum.bestuurlijkeinformatie.nl/Document/View/2858f320-b26f-4bbd-bd97-040257666b9a
https://selectline.team/nl/de-afmetingen-van-een-voetbalveld/

Foto: Google Streetview