Chantagepraktijken Amerika treft Nederland

Wie op zijn vrije zondag wel eens door de landelijke omgeving fietst kent het: bollenvelden zover het oog reikt. Van De teelt beperkt zich niet tot het westen. Van Lelystad tot Arnhem, in het voorjaar staan overal de velden in bloei. En dan realiseer je, de bloembollensector is vast van groot belang voor de Nederlandse economie.

In een tijd waarin de economie langzaam weer overeind krabbelt zijn tegenslagen niet gewenst. Zeker niet bij een sector die al zo afhankelijk is van niet-beïnvloedbare factoren als het weer. De grootste exportmarkt is nog altijd de Verenigde Staten. Maar voor hoelang?

Men is namelijk voornemens de invoerrechten voor bloembollen exorbitant te verhogen. In plaats van negentig dollarcent per duizend moet straks negen DOLLAR per duizend stuks worden betaald. Voor Nederland dreigt een financiële strop van 5,3 miljoen euro. En we hebben het aan ons zelf te wijten. De Amerikanen zeggen het niet met zoveel woorden maar de voorgenomen maatregel spreekt boekdelen.

Als voorzitter van de EU wordt Nederland verantwoor-delijk gehouden voor het feit dat beide werelddelen geen overeenstemming konden bereiken over de importtarieven voor rijst. Met dit pressiemiddel probeert de VS de onderhandelingen over de rijst weer te heropenen. Misschien dat een bezoekje van onze minister-president Bush weer gunstig kan stemmen. Maar ook dan zal weer blijken dat de lovende woorden van Bush over Nederland slechts loze kreten zijn. Amerika duldt geen tegenspraak en hanteert gewoon weer het ouderwetse spreekwoord:“If you fuck me,
I fuck you ten times harder!”

1 gedachte over “Chantagepraktijken Amerika treft Nederland”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.