Spanner

Door Rob de Greeuw
De meeste artiesten die hun carrière een andere wending hebben gegeven praten liever niet meer over wat ze in het verleden hebben gedaan. En vaak is daar ook geen aanleiding toe. Robbie Williams zul je geen herinneringen horen ophalen over Take That en ook George Michael hoef je geen vragen te stellen over zijn Wham-periode. Syb van der Ploeg heeft er echter geen enkele moeite mee:”Ik was ooit De Kast-zanger en daar ben ik trots op.” Dat even later de huis-dj een De Kast-nummer draait, zo vlak voor het optreden vindt hij echter toch niet zo geslaagd.

Na de gezamenlijke beslissing van de bandleden om op het hoogtepunt met De Kast te stoppen (ze wonnen in hetzelfde jaar nota bene nog een gouden harp) is het een tijdje stil geweest rondom de Friese zanger. Tijd die hij heeft besteedt aan het oprichten van de nieuwe band samen met Nico Outhuijse, voorheen de drummer van De Kast. Ook werkten ze gezamenlijk aan de bouw van een eigen studio, alwaar het complete Spanner-album Wonderful World werd opgenomen.

Heeft hij geen spijt van het besluit te stoppen met De Kast? “Toen we die gouden harp wonnen, hebben we wel even getwijfeld maar er was niets meer om voor te vechten. Het was beter om op het hoogtepunt te stoppen.” Met Spanner kan Syb weer helemaal van voren af aan beginnen. Van enig krediet vanwege zijn De Kast-verleden is geen sprake. “De tienerblaadjes hebben om die reden ook nog kort aandacht besteedt aan de cd en daarna gelijk afscheid genomen. Dat vind ik dan ook prima.”

Wat hem wel steekt is dat Spanner niet of nauwelijks op de radio te horen is. “Zelfs bij Radio 3 wordt gesproken van een te hard album. Ja, dan denk je, wat kun je dan nog in Nederland. Mensen moeten het wel een keer kunnen horen. Vroeger zag je nog wel dat een band op de radio werd gedraaid en dan trokken de clubs vol. Maar nu zie je steeds weer hetzelfde groepje mensen bij de optredens.”

10 maart was Syb van der Ploeg nog op tv in een discussie-programma over de huidige malaise in de muziekindustrie.
“Het probleem is dat er zoveel gedownload wordt en dat platen-maatschappijen daardoor geen budgetten meer hebben voor nieuw talent.” “Voordeel is dat als het ergens slecht mee gaat, er altijd wel weer mensen zijn die nieuwe mogelijkheden ontdekken.”
foto: Joop Klein Baltink

“Ik hou me op dit moment heel erg bezig met Yeahronimo, een legale downloadsite. Daar kun je binnenkort tegen een geringe vergoeding nummers downloaden en dan steun je wel de artiest en de schrijvers van een nummer. Het aanbieden van alleen muziek is echter niet voldoende. Je moet meer bieden. Beelden, teksten, al het nieuws van een band. Het moet een totaalpakket zijn wil legaal downloaden aanslaan.”

Gelukkig is de concertagenda van Spanner wel aardig gevuld. De maanden april en mei touren ze door Duitsland. Ter promotie van hun album Wonderful World dat daar ook gaat worden uitgebracht. Voor de liefhebbers van het stevigere werk van Soundgarden gecombineerd met de gevoeligheid van Coldplay, zeker een aanrader.

2 gedachten over “Spanner”

  1. Ik ben 1 keer meegesleurd naar leugenbollenpop (geeft niet zo reageerde ik ook) omdat een vriendin van mij helemaal gek is van Spanner. Op zich moet ik zeggen dat ze idd goed klonken. Alleen is die gitarist nu naar Lange Frits en Baasie B. verhuisd.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.