Anton Corbijn film over Joy Division zanger Ian Curtis (2)

Uit de statistieken blijkt dat deze week bezoekers vooral binnenkomen op Anton Corbijn’s film Control. Ian_curtis De meeste zullen waarschijnlijk wel weer teleurgesteld afhaken omdat het slechts een aankondiging betreft van een avond waar de film vorige maand werd vertoond. Daarom heb ik besloten hier even wat meer informatie over de film te plaatsen.

Films over popsterren gaan bijna altijd over seks, drugs en rock-‘n-roll. Volgens Parool vermijdt Anton Corbijn in Control deze clichés. In zijn regiedebuut is zanger Ian Curtis van Joy Division een gevoelige jongen met een fataal liefdesprobleem. Wees gewaarschuwd voor een schokkend einde, want voor wie het verhaal niet kent: het is 1980 als de 23-jarige Ian Curtis zich ophangt in de keuken van het huis waar hij gelukkig was met zijn vrouw Debbie. Haar wanhoopsgegil als zij hem ontdekt, gaat door merg en been. Het is de climax van een drama over een jongen, die beroemd wil worden, maar als hij het is, terugverlangt naar zijn eenvoudige, vroegere leven.

Geen glamour

De film heeft geen boodschap aan glamour in de popwereld, maar is een karakterstudie van een jongen, die in zijn emoties verstrikt raakt. De bloedserieuze Curtis (Sam Riley) mist het vermogen zichzelf en zijn problemen te relativeren. Voeg daarbij een meer dan gemiddelde gevoeligheid en zijn tragische ondergang is verklaard. Meesterlijk schetst Corbijn met sobere scènes het traject dat Curtis aflegt in zijn korte leven. Hij introduceert hem als een gesloten tiener, die in zijn slaapkamer in een grauwe wijk in Manchester naar muziek van David Bowie, Lou Reed en Iggy Pop luistert. Wat er precies omgaat in de loner blijft voor iedereen verborgen, maar als hij iets wil, is hij niet te stuiten. ”We moeten trouwen. Je bent van mij,” zegt hij tegen Debbie (Samantha Morton) als hij haar net kent. Hij is negentien en zij achttien als ze trouwen.

Het succes van Joy Division

Als Curtis, die een baantje heeft op het arbeidsbureau, een optreden ziet van de Sex Pistols, richt hij Joy Division op. De rest is geschiedenis, die in Control kort langskomt: de band treedt op in het tv-programma van clubeigenaar en platenbaas Tony Wilson en hun doemmuziek slaat aan. Met de band gaat het goed, maar niet met Curtis. Hij krijgt epileptische aanvallen en raakt verstrikt in schuldgevoel als hij verliefd wordt op de Belgische ambassademedewerkster Annik (Alexandra Maria Lara). Curtis wil het onmogelijke: Debbie, die een kind van hem heeft, niet kwetsen, en Annik niet opgeven. Gemangeld tussen zijn gevoelens pleegt hij zijn wanhoopsdaad.

Bron: Parool

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.