Op 21 juni blokkeren Extinction Rebellion (XR) en Scientist Rebellion de Afsluitdijk uit protest tegen nieuwe gasboringen onder de Waddenzee en de Noordzee. Daarbij roepen ze EBN, TNO en de Mijnraad op negatief te adviseren over alle lopende en aankomende vergunningsaanvragen die het Wad en de leefbaarheid van de aarde bedreigen.
XR-woordvoerder Guus Dix: “De klimaatdoelen raken steeds verder uit zicht, terwijl we midden in een escalerende klimaatcrisis zitten. Toch kondigt de minister van Klimaat en Groene Groei juist nu nieuwe gasboringen aan. Tegelijkertijd heeft Shell nog altijd ruim zevenhonderd olie- en gasvelden op de balans staan. Het is ronduit stuitend dat zowel de overheid als de fossiele industrie geopolitieke spanningen aangrijpen om verdere boringen te rechtvaardigen. Daarom heeft Milieudefensie eergisteren een rechtszaak tegen Shell aangekondigd, met een duidelijke eis: een onmiddellijke stop op alle nieuwe fossiele projecten. Ook wij komen in actie. Vlak voor de NAVO-top blokkeren we de Afsluitdijk – met dezelfde dringende oproep aan alle overheidsadviseurs: stop deze desastreuze fossiele plannen.”
Winst boven werelderfgoed: Waddenzee opgeofferd voor twee maanden gas
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) – een samenwerkingsverband tussen Shell en ExxonMobil – wil boren onder de Waddenzee. Volgens NRC voor een opbrengst van slechts twee maanden Nederlands gasverbruik. Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen bestaat de kans dat wanneer de bodem zakt terwijl de zeespiegel stijgt, de Waddenzee niet meer droog zal vallen. Dit kan volgens XR de ondergang van het UNESCO-werelderfgoed tot gevolg hebben. Ook waarschuwen wetenschappers al jaren voor de ecologische gevolgen van gasboringen onder het Wad. Dix: “Wij blokkeren straks de Afsluitdijk omdat deze grenst aan de Waddenzee die wij beschermen. Met de recent aangekondigde snelheidsverhoging staat deze snelweg ook symbool voor het beleid van dit fossiele kabinet, dat met 130 km per uur op een blinde muur afrijdt. Wij komen op voor het leven en eisen een einde aan alle nieuwe fossiele projecten.”
Foto: Door Directdevice – Eigen werk, CC BY-SA 4.0