All of MP3

Ik heb wel eens de vraag gekregen waarom ik nooit eens schrijf over de vele Engelse bandjes die onze oren momenteel teisteren. Dat heb ik hier uitgelegd. Een andere vraag die gesteld werd was waarom ik nooit over mp3’s schrijf. Net als Jac Goderie in zijn filmprogramma geen aandacht schenkt aan het schijfje doe ik dat ook niet met de techniek achter de muziek. Of het nu van een cd komt, van een mp3 of een podium. Ik schrijf over de emoties die de artiest teweeg brengt.

Toch doen

Allofmp3Maar nu ga ik het dan toch doen. Omdat we waarschijnlijk binnen niet al te lange tijd met pijn in ons hart afscheid zullen moeten nemen van een geliefd distributiekanaal. Diverse media berichtten er al over. Maar het heeft er nu alle schijn van. Ik heb het niet over de cd. Die houdt het nog wel even vol. Bij de site Allofmp3 gaat echter waarschijnlijk nu heel snel de stekker eruit. Het leek te mooi om waar te zijn. Volledige albums konden á twee euro gedownload worden. En daar zaten pareltjes uit het verleden en heden bij waar je in bijvoorbeeld de Free Record Shop tevergeefs naar zocht.

Er werden ontdekkingen gedaan die aanleiding gaven een concert van de artiest in kwestie te bezoeken. En de muziek werd verder gebracht naar een groter publiek via radio, internet en buzzing. En het was allemaal legaal. Allofmp3 betaalde immers keurig voor haar gebruiksrechten aan de Russische Buma/Stemra.

Golden years

De gemiddelde downloadprijs van een album is € 9,99. Reden voor de concurrenten om Allofmp3 tegen te werken. De platenmaatschappijen hebben namelijk een nieuwe kip met gouden eieren gevonden. De techniek is nagenoeg kosteloos waardoor de winstmarges weer Goldenop het niveau zitten van de gouden jaren ’70 en ’80. Jammer dat wederom zij en niet de artiest er het meeste van profiteren.

De betalingsmogelijkheden bij Allofmp3 worden steeds beperkter – dat is de macht van de platenmaatschappijen – en daardoor zal de site binnenkort wel een stille dood sterven. Zolang het alternatief echter € 9,99 per cd bedraagt heb ik die paar euro extra nog wel over voor het origineel. Mooi bedrukt en met de liner notes. Een nieuw juweeltje voor in de kast. Ik zal jullie daardoor wel minder vaak kunnen informeren over nieuwe muziek. De bodem van de schatkist wil namelijk maar niet verdwijnen onder de schaarse muntjes die ik er maandelijks in stort. Het word tijd om uit te kijken naar alternatieve geldbronnen. Is er misschien iemand geinteresseerd in mijn liedjes?

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.