Buma Stemra directeur Van der Ree

Buma Stemra directeur Van der Ree: de man van 190 miljoen

Onder artiesten is er nogal veel te doen geweest om de beëindigingsvergoeding van Buma/Stemra directeur Van der Ree. In totaal is er €484.861,- betaald, gebaseerd op 15 maandsalarissen. Terugrekenend ontving Van der Ree dus een jaarsalaris van € 387.568,80.

Met ingang van dit jaar valt de directeurspost van Buma/Stemra ook onder de normering van de topinkomens waardoor er maximaal een jaarsalaris verstrekt mag worden van € 178.000. De heer Van der Ree heeft aangegeven niet bereid te zijn deze functie voor dit salaris uit te oefenen. Derhalve zal met ingang van volgend jaar zijn contract worden ontbonden met inachtneming van de eerder gemaakte afspraken.

Everybody sometimes bites the hand…

Het bleek voor Leon Verdonschot aanleiding om de heer Van der Ree in zijn column van Nieuwe Revue uit te maken voor de graaier der graaiers. Dit werd gevolgd door instemmend geknik van een behoorlijk aantal artiesten. Een duidelijk geval van “Everybody sometimes bites the hand that feeds”.

Een echte discussie werd het nooit doordat het enige argument dat als relevant werd beschouwd het verschil was tussen het salaris van de heer Van der Ree en dat van de artiest in kwestie. Prima, iedereen heeft immers recht op zijn eigen mening. Het zou de heer Van der Ree echter geen recht doen als we ook niet zijn uitzonderlijke prestaties zouden belichten.

Omzetdaling een halt toegeroepen

In 2009 daalde de omzet van Buma/Stemra van 185 miljoen naar 177 miljoen. Aangezien de uitkering aan de artiesten 95% bedraagt kan het niet anders dan dat ze hier iets van gemerkt moeten hebben. CD-verkopen en downloads lieten een dalende trend zien. Het was duidelijk dat er iets moest gebeuren.

Het beleid dat Van der Ree ontwikkelde zorgde ervoor dat al snel na zijn aantreden in 2010 de omzetdaling een halt toe kon worden geroepen. Onder zijn leiding steeg de omzet zelfs naar 190 miljoen euro. Het personeelsbestand nam hierbij af van 166 naar 160 fte. Tevens was Van der Ree nauw betrokken bij de totstandkoming van de Buma Awards en de Buma Music Academy. Initiatieven om het perspectief van de branche verder te verbeteren.

12 miljoen meer

Uiteraard staat het je vrij om Van der Ree een gier te vinden, maar dan wel een uiterst vaardige die ervoor heeft gezorgd dat de Nederlandse muzikanten afgelopen vijf jaar circa 12 miljoen meer uitgekeerd hebben gekregen dan onder zijn voorganger.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.