De lange weg naar mijn eindejaarslijstje

Weet je wel hoe moeilijk het is om een eindejaarslijstje te maken. Ik ben er nu al weer weken mee bezig om de beste cd’s van 2006 op een rijtje te zetten. Iets wat ik zeer serieus neem aangezien zo’n jaarlijstje een leven mee moet gaan. Consistentie is daarbij van het hoogste belang. Dat je een cd niet opeens tien plaatsen hoger waardeerdt dan de dag ervoor. Ik ber er nog volop mee bezig maar het einde van het jaar nadert met rasse schreden en daarmee loopt de druk op nu eindelijk eens met de definitieve uitslag op de proppen te komen.

Vorig jaar is het gebleven bij de 15 essentiele albums van 2005. Toen had ik ook al zo’n moeite de juiste volgorde te bepalen waar Ryan Adams mijn luisterbeleid domineerde met drie nieuwe albums in krap twaalf maanden tijd.

Dit jaar zijn er weer zoveel goede, tijdloze albums uitgekomen dat de lijst weer erg lang is geworden. De top 10 staat al min of meer vast. Maar liefst de helft van de artiesten die hierin staan zijn woonachtig in Nederland of denken terug aan een desastreus verlopen festivaloptreden in ons land. Begin volgend jaar krijgt de lijst een multimediaal tintje met een radio-uitzending (het bloed kruipt waar het niet gaan kan) en interviews met de hoogst genoteerde artiesten.

Het voelt goed om uitgebreid stil te staan bij het jaar 2006. Ook in 2007.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.