Kendrick Lamar verrast iedereen met nieuw album untitled unmastered

Kendrick Lamar levert het definitieve bewijs dat het lekken van albums een “internal job” is. Zijn nieuwe album “untitled unmastered” komt als een volslagen verrassing. Het is ook zo snel na het maatschappijkritische “To Pimp A Butterfly” dat vorig jaar uitkwam. De media proberen elkaar alsnog af te troeven om de release van het album “untitled unmastered” van Kendrick Lamar als eerste te brengen. Het leidt tot inhoudloze luister-het-album-via-i-tunes-artikelen. Gelukkig is Kendrick Lamar niet op zijn achterhoofd gevallen en brengt het album gewoon ook via Spotify uit en hopelijk ook fysiek. Want qua flow, beats en lyrics laat Kendrick Lamar met zijn nieuwe album “untitled unmastered” de competitie weer ver achter zich.

Kudos naar Puna

Best Line Of Fit komt in haar artikel op de geniale gedachte dat, afgaande op de titels, de nummers wel eens geschreven kunnen zijn tussen 2013 en 2016. Knappe observatie. Volgens Spin is er sprake van een blunder bij Spotify dat het album online staat. Ja, vast. Aangezien Spin totaal overrompelt wordt door deze release en dus eerder haar journalistieke taak al niet goed uitvoerde lijkt het me dat we aan deze uitspraak geen waarde aan hoeven te hechten. Heel veel kudos naar Puna die wel wist te achterhalen aan wie we het nieuwe album “untitled unmastered” van Kendrick Lamar te danken hebben.

Spin vermoedt wel dat de tracks niet gemasterd zijn aangezien de titel van het nieuwe album van Kendrick Lamar “untitled unmastered” is. Tja, je kunt een album ook even luisteren voordat je het artikel schrijft. Het is wel een aardige geste van Spin dat ze aan haar lezer uitlegt dat elke titel het woord “untitled”, een nummer en een datum bevat. Dat was mij ook al opgevallen. Mocht je dit echt niet begrijpen, voor het gemak heeft Spin er ook nog twee voorbeelden bij gezet. Want deze lastige materie met slechts één voorbeeld uitleggen is natuurlijk niet te doen. Dat begrijp zelfs ik.

Essentieel album

Het album “untitled unmastered” is een essentiële uitgave in de groei die Kendrick Lamar als artiest doormaakt en kan gezien worden als Kant drie van zijn album “To Pimp A Butterfly”. Via Twitter heeft Kendrick Lamar ook laten weten dat de nummers op “untitled unmastered” onafgemaakte demo’s zijn uit de sessies van zijn vorige album.

In opener ‘untitled 01 08.19.2014’ laat Kendrick Lamar zijn hart spreken over racisme en op ‘untitled 07 2014 – 2016’ benoemt hij de paniek die maar al te vaak opduikt in de huidige maatschappij. Het nummer sluit af met een freestyle waarin Kendrick Lamar zich ook weer over discriminatie uitlaat. We horen veel jazzy invloeden, citaten uit de old school (“Hip Hop Hooray”) en een funky slotstuk met ‘untitled 08 09.06.2014’.

‘untitled 07 2014 – 2016’ was mede geproduceerd door Swizz Beatz en Alicia Keys hun vijf-jarige zoon Egypt. Cee-Lo Green is te horen op het door Adrian Younge en Ali Shaheed Muhammad (A Tribe Called Quest) geproduceerde ‘untitled 06 6.30.2014’. Een gedeelte van ‘untitled 08’ komt je misschien al bekend voor omdat het ook gebruikt is in de ‘Ain’t That Funkin Kinda Hard on You’ remix die Kendrick Lamar maakte met Ice Cube en Funkadelic.

Update 10 maart: ook op CD en vinyl

Goed nieuws! Het nieuwe album “untitled unmastered” van Kendrick Lamar verschijnt ook op CD én vinyl! Persoonlijk door Kendrick Lamar gesigneerde cd’s en lp’s kunnen je zolang de voorraad strekt reserveren. De cd-versie van “untitled unmastered” is vanaf 31 maart verkrijgbaar, vinyl vanaf 27 mei.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.