Moddi zet de tijd stil op zijn nieuwe album “Kæm va du?”

Via het album “Away From Home”, soundtrack van een gelijknamig fotoboek, maakte ik in 2011 kennis met Moddi. Met name het prachtige, hartverscheurende Rubbles heb ik grijs gedraaid bij de radiozender waar ik toen draaide en met een beetje geluk komt het nog steeds voorbij in de nonstop uren. Met voldoening las ik dan ook het bericht dat Moddi vanavond optreedt in een uitverkochte Vondelkerk in Amsterdam.

Nu is Noorwegen niet bepaald Top of Mind in Nederland als het om muziek gaat, het betekent echter niet dat Moddi stil heeft gezeten. Verschillende EP’s en singles hebben sindsdien het daglicht gezien. Dit jaar bracht Moddi maar liefst twee full-length albums uit en dat terwijl het er enige tijd niet naar uit zag dat er ooit nog een album zou verschijnen na het debuut Floriography uit 2010.

Het Noorse eiland Senja

Moddi maakt het zijn fans niet gemakkelijk door afwisselend in het Engels en het Noors te zingen. Toch is met name het album “Kæm va du?” dat 11 oktober werd geboren en waarop in het Noors wordt gezongen, erg interessant. “Kæm va du?” is een album over Senja, het eiland waar Pal Moddi Knutsen woont. Senja, een van de grootste eilanden ten noorden van Noorwegen, wordt vaak aangeprezen als The Fairytale Island. Haar andere bijnaam, The Treacherous Lady, dankt ze aan het onvoorspelbare weer. Mogelijk hebben wij Nederlanders het eiland haar officiële naam gegeven, zo luidt de lezing van Moddi zelf.

Het nieuwe album “Kæm va du?” van Moddi verhaalt over de veranderingen die het eiland Senja heeft ondergaan. Dertig jaar geleden lag er nog geen enkele weg en bestond de gemeenschap uit vissers en boeren. Tegenwoordig leiden er wegen naar alle dorpen waar men nog niet is weggetrokken en vult televisie en internet de huiskamers. Alles verandert zo snel en niet alleen op Senja.


Optredens

07.11.13 – Vondelkerk, Amsterdam (NE)
08.11.13 – Paradijskerk, Rotterdam (NE)
10.11.13 – Roepaen Monastery, Ottersum (NE)
11.11.13 – St. Pancras Old Church, London (UK)
14.11.13 – Kultuurkaffee, Brussels (BE)
15.11.13 – CG De Kluize, Oosterzele (BE)
16.11.13 – Feinkost Lampe, Hannover (GE)
17.11.13 – Fachwerk, Münster (GE)
18.11.13 – Junges Theater, Göttingen (GE)
21.11.13 – Manufaktur, Schorndorf (GE)
22.11.13 – Theater Kuckucksheim, Adelsdorf (GE)
23.11.13 – Explore the North, Leeuwarden (NE)
21.01.14 – Molton, Winterthur (CH)
22.01.14 – Café Martha, Bern (CH)
23.01.14 – Grabenhalle, St. Gallen (CH)

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.