Stoommachinemuseum gratis te bezoeken tijdens Monumentenweekend

Tijdens het Monumentenweekend op 14 en 15 september is het Stoommachinemuseum op zaterdag gratis toegankelijk voor het publiek. Op zondag geldt een gereduceerd evenemententarief van € 3,50 voor alle bezoekers vanaf 5 jaar.

Nieuwe tentoonstelling in het Stoommachinemuseum

Dit weekend is de start van de nieuwe tentoonstelling ‘Pompen voor de Polder’. Een tentoonstelling over het 150-jarig stoomgemaal Vier Noorder Koggen en de 24 molens die eeuwenlang voor de waterhuishouding in het gebied hebben gezorgd.

Waterafvoer in de middeleeuwen

Al vanaf de Middeleeuwen wordt er op de Oosterdijk water naar de Zuiderzee gepompt. Om het regenwater uit de polder te krijgen zijn er in de Oosterdijk bij Medemblik meerdere sluisjes aangelegd. Bij eb stonden de sluisjes open en liep het water weg in de Zuiderzee. Meer dan 200 jaar werkte dit systeem prima. Maar door de afwatering van de veenlaag zakte de bodem van West-Friesland. Hierdoor werd het steeds lastiger het water op deze manier af te voeren.

Het waterschapsbestuur van de Vier Noorder Koggen besloot dat er een stoomgemaal moest komen.

Tentoonstelling ‘Pompen voor de Polder’

Met de tentoonstelling ‘Pompen voor de Polder’ wordt een deel van de geschiedenis van West-Friesland in het Stoommachinemuseum belicht. Door middel van foto’s, oude landkaarten en verhalen van (oud-) stokers en machinisten ontstaat een boeiend beeld van de strijd tegen het water in oostelijk West-Friesland.

Natuurlijk is het Stoommachinemuseum dit weekend onder stoom en draaien de machines. Museumjaarkaarthouders hebben altijd gratis toegang.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.