Ontdekking van het jaar: Mac Gayden

mac gaydenVan het weekend bladerde ik door een al wat oudere editie van Muziekkrant Oor. (van ik meen eind vorig jaar) Ik raakte toch wel geinteresseerd door een recensie over Mac Gayden, een artiest uit de jaren ’70. Twee albums van hem Skyboat en Hymn to the seeker zijn op cd heruitgegeven. Nader onderzoek leert dat hij Everlasting love heeft geschreven. Geen hit voor hem. Maar wel voor Robert Knight, The love affair, Carl Carlton, Sandra, U2, Gloria Estefan en Jamie Cullum.

Er wordt een breed instrumentarium gebruikt op beide albums. Funky blazers, blokfluiten, strijkkwartetten, slide gitaar, een banjo… Voor mij is hij de link tussen Godd…eh…Todd Rundgren, Steely Dan, Focus en The beach boys. Om maar even aan te geven hoe afwisselend (en toch coherent) beide albums zijn. Mac Gayden verdient een zelfde status als Nick Drake. Leo Blokhuis heeft hem al ontdekt. (via een luisteraar) Nu de rest van de wereld nog. Al is het alleen maar vanwege de fantastische versie van Don’t look back.

6 gedachten over “Ontdekking van het jaar: Mac Gayden”

  1. Hi, ben fan van hem sinds midden jaren \’70. Naast genoemde LP\’s is ook zijn eerdere werk in Area Code 615 en Barefoot jerry interessant. Zijn levensmotto wordt fantastisch vertolkt in het titelnummer van de LP uit 1975 \”Hymn to the seeker\”.

    Beantwoorden
  2. Ik heb hem en beide cd’s net weer herontdekt. Ik kende ze al vanuit de 70er jaren. Fenomenaal. Grote klasse. Een zijn dochter heeft een band die Zenphonic heet. Ook behoorlijk goed. O.m. een versie van Stepping Stone die de bochten uit scheurt.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.