Cari Cari-Anaana

Debuutalbum “Anaana” van Cari Cari is een bedrieglijk plaatje. In retrospectief zou het namelijk zo maar een van de fijnste releases van 2018 kunnen zijn.

Er is echter een zekere bescheidenheid die van de muziek en de band afstraalt waardoor je ze zomaar over het hoofd zou kunnen zien. Want sprake van een hype is er nog altijd niet.

Cari Cari focust zich op de muziek

De focus lijkt bij Cari Cari op de muziek te liggen in plaats van op het randgebeuren. Single ‘Summer Sun’ waarmee het album opent heeft de onderkoeldheid van The xx als aanknopingspunten.

Op titeltrack ‘Anaana’ wordt echter alweer uit een heel ander vaatje getapt. Al blijft de bas een belangrijk ingrediënt. Maar hier pakt dat veel stuwender uit met veel invloeden uit de wereldmuziek.

Op het lijf geschreven van Pulp Fiction 2

Op ‘Mapache!’ lijkt het alsof Dick Dale zijn fameuze gitaarspel heeft uitgeleend. Hopelijk luistert Quentin Tarantino mee. De volgende track ‘Mazuka’ zou probleemloos door het leven kunnen gaan als een nummer van Fleetwood Mac uit de “Rumours” periode.

Belangrijke rol voor de bas

‘Nothing’s Older Than Yesterday’ heeft nog het meeste weg van een traditioneel singer/songwriter compositie. Maar dan wel weer overgoten met een basgeoriënteerd arrangement.

Plagi-ja of Plagi-nee

Op ‘Mechikko’ komt de originaliteit een beetje in het geding. Want horen we hierin niet Chris Isaak’s ‘Baby Did a Bad Thing‘? En tekstueel lijkt er het nodige te zijn geleend van Jimi Hendrix zijn ‘Hey Joe‘. Laten we het maar op een eerbetoon houden.

Kritische lyrics

‘After The Goldrush’ heeft behalve de titel muzikaal weinig met Neil Young te maken. Tekstinhoudelijk zijn ze echter net zo kritisch als de Canadees.

Nick Cave

Waar ‘Dark Was The Night Cold Was The Ground’ over gaat is lastig de vinger op te leggen. Maar hoogstwaarschijnlijk niet over een kampeervakantie. Alexander Köck, het mannelijke deel van het duo, treedt hierop met zijn zang uit de schaduw van Nick Cave.

En zo heeft elk van de tien liedjes op debuutalbum “Anaana” zijn eigen verhaal. En is Cari Cari er dus goed in geslaagd haar veelzijdigheid in de studio vast te leggen.

Het album “Anaana” is vanaf 2 november op Spotify te beluisteren.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.