Dan Owen-Stay Awake With Me

Een splinter in zijn oog tijdens zijn werk als timmerman deed Dan Owen beseffen dat je je eigen geluk zelf moet zien te creëren. Hij besloot zijn muzikale aspiraties nieuw leven in te blazen.

In een jaar tijd regelde hij daarvoor eigenhandig 200 optredens. Gelukkig was zijn vader bereid hem overal naartoe te rijden. Door het zichtverlies mag hij zelf namelijk niet meer achter het stuur kruipen.

Bob Dylan

En toen kwam de “Ballad Of Hollis Brown”. Een Bob Dylan cover die hij op YouTube zette en die viraal ging. Het doorbraaknummer is uiteindelijk niet op zijn debuutalbum “Stay Awake With Me” terechtgekomen.

‘Splinter’, dat al op zijn eerste EP stond, is die eer wel ten deel gevallen. Waarschijnlijk omdat hij zonder díe splinter nooit meer op een podium had gestaan.

Pareltjes

De eerste EP’s van Dan Owen waren nog een verzameling van akoestische nummers, traditionele bluescovers en her en der een pareltje. Voor debuut “Stay Awake With Me” is gelukkig alleen gekozen voor de nummers uit die laatste categorie. ‘Made To Love You’ krijgt daardoor eindelijk het arrangement (mét strijkers) dat het verdient.

Dan Owen op een zeepkist

Ook al maakt het met zo’n stem uiteindelijk weinig uit hoe een nummer geproduceerd wordt. Staande vanaf een zeepkist zouden mensen nog steeds omdraaien als Dan Owen zijn mond opent. ‘Hand That You Hold’ is een ballad waarmee dit resultaat ook wordt behaald.

De hit

‘Hideaway’ is de hit op het album die ondanks alles dat nog altijd niet geworden is. Misschien dat het er met een debuutalbum in handen alsnog van gaat komen. Of misschien komt het omdat de eigenheid van Dan Owen door al het producergeweld er iets minder in naar voren komt.

Stay Awake With Me

Het geldt ook voor ‘Parachute’ dat voor een artiest als Dan Owen misschien iets te gewoontjes is. Een nummer moet dan schuren in plaats van prettig in het gehoor liggen. Zoals op het titelnummer ‘Stay Awake With Me’.

Over de eeuwigdurende liefde tussen twee mensen die elkaar geen seconde kunnen missen. Waarbij Dan Owen je het gevoel geeft dat iemand op het moment staat om zijn laatste adem uit te blazen.

 Bluesgospel

Op ‘Call My Name’ lijkt Dan Owen zich niet langer in te kunnen houden. En komt de blues als een gospel naar buiten.

‘Closer To You’ is vervolgens de energieke afsluiter van een album dat ik voor mijn gevoel al jaren ken. Maar dat kan ook komen omdat ik de EP’s van Dan Owen al helemaal heb grijsgedraaid.

Het album “Stay Awake With Me” is vanaf 27 juli ook op Spotify te beluisteren.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.