Recensie Brand New-Science Fiction

Acht jaar na “Daisy” uit 2009 verschijnt het nieuwe album van Brand New. En het is ook hun laatste zo heeft de band laten weten. Na 17 jaar is het mooi geweest. Van pure punk naar een gelaagd album als “Science Fiction”. Het is slechts weinig bands gegeven zo’n ontwikkeling door te maken. Maar Brand New heeft dan ook een hechte band met haar fans.

Geen controle

In tegenstelling tot de titel is ‘Lit Me Up’ een ingetogen begin. Muzikaal dan want tekstueel wordt er gerefereerd naar de noodzaak van therapie in het geval van een geestelijke ziekte. Op ‘Can’t Get It Out’ benoemt Jesse Lacey het monster bij zijn naam. Hij heeft een positieve boodschap te verkondigen maar door zijn worstelingen met depressie komt het er vaak niet uit. Iets waar hij ‘No Control’ over heeft.

Oplossingen

Op ‘Same Logic/Teeth’ en ‘Out of Mana’ passeren allerlei alternatieven de revue hoe daar afscheid van te nemen. Geen daarvan zijn echter het proberen waard. Op ‘137’ draagt Brand New zelfs een oplossing aan voor alle wereldproblemen:”Let’s all go play Nagasaki”. Het geloof biedt in ieder geval geen oplossingen (‘The Desert’).

Misschien zijn die er ook wel niet. Net zoals er nooit meer een album van Brand New zal verschijnen. En toch gloort er hoop als we het afsluitende ‘Batter Up’ beluisteren.

It’s never going to stop
Batter up
Give me your best shot
Batter up

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.