Spinvis-Omnibus

Laten we er geen doekjes om winden. “Omnibus” is het beste album dat Spinvis tot nu toe heeft uitgebracht. Van albumopener ‘Hallo Maandag’ tot het afsluitende ‘Astronaut’ klopt alles.

Schijn bedriegt

Na het beluisteren van de eerste klanken van ‘Hallo Maandag’ lijkt Spinvis op weg naar het meest poppy album uit zijn carrière, tot de uitgebreide solo waarin het nummer eindigt alles weer overhoop gooit. Chaos creëren, verrassen, dat is wat Spinvis wil. Ook legt hij je graag zijn wil op, zoals in ‘Kom Terug’. Wee degene die daar niet naar luistert.

Ook in het lied ‘Ik Wil Alleen Maar Zwemmen’ komt zijn sterke karakter tot uiting. Met de potentiële hit ‘Bagagedrager’ probeert hij je zover te krijgen om ook je leven om te gooien. Om geen tijd meer te verdoen met het kijken naar voetbal en te leven zonder agenda.

Donkere poëzie

In de donkere poëzie van ‘Aan De Oevers Van De Tijd’ en ‘Oostende’ zal zelfs Jules Deelder zijn meerdere moeten erkennen. ‘Smalfilm’ is het hoogtepunt van het album “Omnibus”. Een heerlijk uptempo nummer vol tekstuele spitsvondigheden waar elke draaibeurt iets nieuws in valt te ontdekken. Dat geldt ook voor ‘Voor Ik Vergeet’ dat een ode lijkt aan de kleine dingen van het leven waar we zo gelukkig van worden.

Diepte interview

Ook muzikaal gebeurt er genoeg. Zo gaat Spinvis op “Wespen Op De Appeltaart” op de countrytour en op ‘Dag 1’ wordt geëxperimenteerd met de Calypso. Van ‘Het Voordeel Van Video’ valt vooral de vorm op. Daar wordt iemand stevig aan de tand gevoeld!

Het afsluitende ‘Astronaut’ klinkt ook echt als een afscheidslied. Hopelijk is het fictief en keert Spinvis weer snel op aarde terug.

10 gedachten over “Spinvis-Omnibus”

  1. Wat een onzin dit. Dit is geen album, maar een verzameling van zijn meest radiovriendelijke nummers, zijn ‘hits’ zogezegd. Om dit dan tot zijn ‘beste album’ te benoemen is idioot, en een teken van hoe prententieus en onkundig de recensent is. Zonder enige kennis van Spinvis’ eerdere werk of enig journalistiek onderzoek is dit stukje gehaast op de digitale snelweg geslingerd. Dat Spinvis in april met zijn volgende échte album komt, waarvan Hallo Maandag de eerste single is, was met één snelle googleactie bekend geweest, en dat nummers als Ik Wil Alleen Maar Zwemmen of Kom Terug niet herkend worden pleit niet voor de muziekkennis van de schrijver dezes.

    Beantwoorden
  2. Pijnlijk om te lezen dit. Auteur heeft geen idee waar die het over heeft! Dit is een compilatiealbum en daar ligt hij geen idee. van te hebben. Vooral toen ie bagagedrager een “potentiële hit” noemde moest ik echt even slikken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.