Statue-Kasper

In de muziekgeschiedenis zijn instrumentale bands dun gezaaid en zeker in de Benelux. De band Statue is één van de weinige uitzonderingen. Bovendien heeft Statue een behoorlijke status in thuisland België.”Kasper” is hun derde album waarvan de tracklisting het verhaal al ten dele vertelt.

Het album begint met ‘0’. Op weg naar ’12’ gebeurt er al het nodige. Zo worden we in ‘K’ direct al met surf en postrockinvloeden om de oren geslagen. ‘A’ kent een rustigere opbouw en meer poppy invloeden. Maar schijnt bedriegt. Ook hier worden we overspoeld met de nodige gitaarerupties. Waarna Statue het laat ontaarden in volstrekte chaos.

Onderhuidse spanning

En dan het nummer ’12’. Het staarde ons tussen alle letters al even aan vanaf de tracklist. Het blijkt een rustpunt te zijn op het album. Hoewel het broeit van de onderhuidse spanning. Die spanning wordt losgelaten in ‘S’. Het leidt ertoe dat de band wat minder weet te verrassen.

Op ‘P’ wordt teruggekeerd naar de eenvoud. Dat komt het verhaal vaak wel ten goede. ‘E’ lijkt een terugkeer op hoe Statue het album begon. Energiek en avontuurlijk. Met wat meer jazzinvloeden dit keer.

Statue laat de luisteraar hongerig achter

De breakbeat wordt er in gegooid op het afsluitende ‘R’. Het laat me enigszins onbevredigend achter. Of moet ik zeggen hongerig? Dit verhaal lijkt nog niet af te zijn.

Statue lijkt zich enigszins geconformeerd te hebben aan de standaard van de muziekindustrie van steeds kortere albums. En dat met een verhaal dat eigenlijk meer tijd nodig heeft.

Het album “Kasper” is vanaf 16 maart op Spotify te beluisteren.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.