Susanna-Garden of Earthly Delights

Ik ken niet alle dertien studioalbums van Susanna. Maar de drie albums die ze de afgelopen vijf jaar uitbracht waren stuk voor stuk allemaal uniek. “Triangle“, “Go Dig My Grave” en nu “Garden of Earthly Delights”.

Garden of Earthly Delights geïnspireerd door Jeroen Bosch

Eerder schreef ik al over dit album dat Susanna zich liet inspireren door onze Jeroen Bosch. De Tuin der Lusten is waarschijnlijk zijn bekendste werk. Niet alleen de titel verwijst ernaar. Heel het album staat bol van de verwijzingen naar het drieluik.

Waan je zelf in de Garden of Earthly Delights

Zo waan je je op ‘Exterior’ door de soundtrack zelf in de Tuin der Lusten. En natuurlijk is er ook plaats voor de karakteristieke ‘Gathering of Birds’. Pure schoonheid wordt hierbij afgewisseld met bevreemdende tracks.

Het nummer ‘Ecstacy’ dat in twee versies op het album staat is zelfs bijna onaangenaam om naar te luisteren. Gelukkig geldt dat niet voor De Marskramer (‘Wayfarer’) die ook op twee nummers voorbijkomt.

De schilderijen van Jeroen Bosch muzikaal verbeeldt

‘Death and the Miser’ is een geweldige muzikale vertaling van het schilderij “De dood van een vrek”. Ook de ‘River to Hell’ wordt beeldend in beeld gebracht. Op ‘Ship of Fools’ is alles pracht en praal. Maar het hoogtepunt is misschien wel ‘City of Hope’.

Op zoek naar de schilderijen van Jeroen Bosch

Wie naar aanleiding van het album zin krijgt om de schilderijen van Jeroen Bosch te bekijken, moet ik wel waarschuwen dat ze zich niet allemaal meer in Nederland bevinden.

Beluister het album “Garden of Earthly Delights” op Spotify.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.