The Dandy Warhols-Why You So Crazy

‘Bohemian Like You’ van The Dandy Warhols is zeker één van de bepalende tracks die de soundtrack van mijn leven vormen. Een mijlpaal die ze nooit meer behaald hebben. Maar waardoor je toch een zekere interesse houdt voor de band.

Waar is de urgentie

Nog altijd verschijnt er om de zoveel jaar een album van The Dandy Warhols.

Maar eigenlijk sneeuwt deze iedere keer onder bij het verhaal dat het vele geld dat de band voor ‘Bohemian Like You’ heeft ontvangen de urgentie uit hun muziek heeft gehaald. Een oppervlakkige draaibeurt bevestigt dat vaak.

Slimme tactiek

Dit keer heeft de platenmaatschappij het heel slim aangepakt. Door me eerst een ouder album van The Dandy Warhols te sturen en daarna hun nieuwe worp “Why You So Crazy”.

En dan blijkt dat de band opvallend constant is in haar sound. En dat ik al die jaren gezocht heb naar een geluid waar de band helemaal niet voor staat.

Het stigma van The Dandy Warhols

Als je goed luistert is de insteek van ‘Bohemian Like You’ helemaal niet dat van een vrolijk radiohitje en zou het dat op eigen kracht waarschijnlijk ook helemaal niet zijn geworden.

The Dandy Warhols is gewoon een experimentele band met een pophit. Een beetje zoals The Flaming Lips. Alleen raakten zij dat stigma veel eerder kwijt.

Geuzennaam

Albumtitel “Why You So Crazy” slaat dan ook vooral op The Dandy Warhols zelf. De band lijkt het als een geuzennaam te omarmen.

Slagen zij erin met hun muziek onder je huid te kruipen dan is het daadwerkelijk een ‘escape’ van deze gekke, haastige prestatiegerichte maatschappij die meent dat alles in cijfers moet worden uitgedrukt.

Soundscapes

Experimentele soundscapes worden afgewisseld met kekke popliedjes. (‘Highlife’) Stemvervormers waar autotune niets bij is (‘Be Alright’) worden hierbij ingezet.

Invloeden van country tot rock passeren de revue. Zoals ‘Sins Are Forgiven’ dat nog het beste als een cowboyliedje kan worden getypeerd.

Lou Reed

Op het duidelijk door Lou Reed geïnspireerde ‘Small Town Girls’ is het jammer dat ze niet ook tekstueel wat meer uitpakken. Maar de experimenteerdrift met elektronica op het met een acid baslijn volgestopte ‘To The Church’ maakt dat meer dan goed.

Blur

Op ‘Forever’ lijkt vervolgens. Damon Albarn (Blur, Gorillaz) meegeschreven te hebben. Ongetwijfeld bedoeld als grootse finale is er ‘Ondine’. Een pianostuk waar menig jazzliefhebber warm voor zal lopen.

The Dandy Warhols hebben een overtuigend kunstwerk neergezet met hun tiende album.
Beluister “Why You So Crazy” op Spotify.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.