Klik voor de meest recente berichten op de Nieuws sectie in het topmenu. close ×
+

Salman Rushdie opnieuw verketterd

En weer is “de islamitische wereld” boos op Salman Rushdie. Al is het dit keer indirect en moet de Britse Rushdie regering het ontgelden. Zij hebben het namelijk in hun hoofd gehaald om de beste schrijver van de hele wereld – als we iemand hiertoe kunnen uitroepen is het Salman Rushdie – te ridderen. Het door moslims verketterde boek De Duivelsverzen heeft er alles mee te maken.

Lieve mensen, dit boek verscheen reeds in 1988! Het staat bij mij in de boekenkast maar ik heb het nog niet gelezen. Misschien moet ik het nu maar eens doen. Ik vraag me werkelijk af hoeveel moslims dit boek hebben gelezen – analfabetisme komt nog steeds veel voor in het Midden-Oosten – en er door gekwetst zijn. Het is ook een beetje met twee maten meten. Mein Kampf van Adolf Hitler is er namelijk nog steeds een bestseller. En bovendien…. HET IS FICTIE!!!

The hard way

Hardway Maar goed, ik kan er niet al te hard een oordeel over vellen aangezien ik het boek zelf nog niet heb gelezen. Hierbij de belofte dat ik dit de komende weken zal doen. Zodra ik The Hard Way (een Jack Reacher verhaal) van Lee Child (in het Engels, want de Nederlandse vertaling maakt er een potje van) uit heb.

Islamofobie wordt het genoemd door een Iraanse topfunctionaris die anoniem wenst te blijven. Nou moet ik zeggen dat ik geen enkel ander land ken waar moslims zich zo goed thuis voelen (op hun thuisland na dan) als Engeland. Dus van islamofobie lijkt me geen sprake te kunnen zijn.

Leer te vergeven

Kijk toch eens naar het oeuvre van Salman Rushdie. Zijn laatste titel Shalimar de Clown is het beste wat ik in jaren heb gelezen. De Koran heb ik niet gelezen maar het lijkt me dat er ook iets over vergeven in moet staan. Net als in de bijbel. En net als in Shalimar de Clown. Het zou me zelfs niet verbazen als dit thema voorkomt in De Duivelsverzen.

Mijn levensmotto wordt meer en meer probeer eerst de ander te begrijpen voordat je zelf begrepen kunt worden. Minimaal 95% van wat we doen, doen we onbewust. Ik ben dan ook niet boos. Maar blijf alsjeblieft van Salman Rushdie af.

P.S. Excuses, sorry. Henk Westbroek gaat weer even in de ijskast.

Share : facebooktwittergoogle plusNo Response

Leave us a comment


No comment posted yet.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.