Onderdrukking door ontwikkelingshulp

Help Haiti! Giro 555Initiatieven ter ondersteuning van Haiti schieten de laatste dagen als paddestoelen uit de grond. Internettoepassingen spelen hierbij een grote rol. Een email van Oxfam Novib die het mogelijk maakt geld te doneren of zelf in actie te komen, Lenny Kravitz die via Twitter oproept om geld te doneren d.m.v. het sturen van een sms…

Het lijkt de perfecte inleiding voor Fill the gap!- 7, een Open Space event over de kracht van nieuwe (mobiele) media en jongeren in ontwikkelingslanden, dat afgelopen vrijdag plaatsvond. Jeroen Bottema heeft een verslag ervan geplaatst op zijn blog. Zo op het oog lijkt het vooral een informatieve bijeenkomst te zijn geweest waar Het Westen de ontwikkelingslanden vertelt hoe ze iets moeten aanpakken. En juist dat belerende vingertje vanuit Het Westen is er de oorzaak van dat 60 jaar ontwikkelingshulp nog nergens toe heeft geleid.

Onderdrukking

We vertellen de Derde Wereld hoe ze hun problemen dienen aan te pakken en geven vervolgens een grote zak geld. Als het geld op is begint de ellende weer opnieuw. Van luisteren naar iemand leer je namelijk niet zo veel. Je moet het zelf doen. In het begin onder begeleiding en vervolgens zelfstandig. Het lijkt alsof hier de vorige eeuw veel meer aandacht voor was dan tegenwoordig. Veelzeggend is een reactie van een inwoner van Karamoja:” ‘Wanneer er voedsel wordt uitgedeeld (door de Wereldvoedselorganisatie, red.), haal ik het eten op. Als er geen eten meer is, moet ik op zoek naar werk.’

Irakoorlog

Er wordt op zo’n manier hulp gegeven dat de Derde Wereld afhankelijk blijft van Het Westen. En vervolgens wordt er verontwaardigd gekeken naar de vluchtelingen die ons land binnenkomen, die daarna na 17 jaar in de illegaliteit en onzekerheid te hebben geleefd, koeltjes worden uitgewezen. En dan zijn er toch nog landgenoten die durven te beweren dat Nederland tolerant is. Het wordt tijd dat hier eens een debat over wordt gevoerd in plaats van terug te kijken naar een oorlog van zeven jaar geleden.

2 gedachten over “Onderdrukking door ontwikkelingshulp”

  1. Hoi Jeroen,

    Ik heb de sessie niet bezocht maar o.b.v. jouw verslag lijkt er vooral veel feitelijke kennis te zijn overgedragen die gedeeltelijk tot stand is gekomen d.m.v. discussie tussen de bezoekers. Maar wat gaat er nu met die kennis gebeuren?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.