Een nieuwe kans

De meeste artiesten die hun carrière een andere wending hebben gegeven praten liever niet meer over wat ze in het verleden hebben gedaan. En vaak is daar ook geen aanleiding toe. Robbie Williams zul je geen herinneringen horen ophalen over Take That en ook George Michael hoef je geen vragen te stellen over zijn Wham-periode. Syb van der Ploeg heeft er echter geen enkele moeite mee:”Ik was ooit De Kast-zanger en daar ben ik trots op.” Dat even later de huis-dj een De Kast-nummer draait, zo vlak voor het optreden vindt hij echter toch niet zo
geslaagd.

Na de gezamenlijke beslissing van de bandleden om op het hoogtepunt met De Kast te stoppen (ze wonnen in hetzelfde jaar nota bene nog een gouden harp) is het een tijdje stil geweest rondom de Friese zanger. Tijd die hij heeft besteedt aan het oprichten van de nieuwe band samen met Nico Outhuijse, voorheen de drummer van De Kast. Ook werkten ze gezamenlijk aan de bouw van een eigen studio, alwaar het complete Spanner-album Wonderful World werd opgenomen.

Heeft hij geen spijt van het besluit te stoppen met De Kast? “Toen we die gouden harp wonnen, hebben we wel even getwijfeld maar er was niets meer om voor te vechten. Het was beter om op het hoogtepunt te stoppen.” Met Spanner kan Syb weer helemaal van voren af aan beginnen. Van enig krediet vanwege zijn De Kast-verleden is geen sprake. “De tienerblaadjes hebben om die reden ook nog kort aandacht besteedt aan de cd en daarna gelijk afscheid genomen. Dat vind ik dan ook prima.”

Wat hem wel steekt is dat Spanner niet of nauwelijks op de radio te horen is. “Zelfs bij Radio 3 wordt gesproken van een te hard album. Ja, dan denk je, wat kun je dan nog in Nederland. Mensen moeten het wel een keer kunnen horen. Vroeger zag je nog wel dat een band op de radio werd gedraaid en dan trokken de clubs vol. Maar nu zie je steeds weer hetzelfde groepje mensen bij de optredens.”

10 maart was Syb van der Ploeg nog op tv in een discussie-programma over de huidige malaise in de muziekindustrie.
“Het probleem is dat er zoveel gedownload wordt en dat platen-maatschappijen daardoor geen budgetten meer hebben voor nieuw talent.”

foto: Joop Klein Baltink

“Voordeel is dat als het ergens slecht mee gaat, er altijd wel weer mensen zijn die nieuwe mogelijkheden ontdekken. Ik hou me op dit moment heel erg bezig met Yeahronimo, een legale downloadsite. Daar kun je binnenkort tegen een geringe vergoeding nummers downloaden en dan steun je wel de artiest en de schrijvers
van een nummer. Het aanbieden van alleen muziek is echter niet voldoende.
Je moet meer bieden. Beelden, teksten, al het nieuws van een band. Het moet
een totaalpakket zijn wil legaal downloaden aanslaan.”

Gelukkig is de concertagenda van Spanner wel aardig gevuld. De maanden april en mei touren ze door Duitsland. Ter promotie van hun album Wonderful World dat daar ook gaat worden uitgebracht. Voor de liefhebbers van het stevigere werk van Soundgarden gecombineerd met de gevoeligheid van Coldplay, zeker een aanrader.

6 gedachten over “Een nieuwe kans”

 1. Helaas heb ik de radio-uitzending gemist zondag, maar hier dan toch het interview. Leuk!! En wat vind je er nou zelf van?
  Grappig ook om te lezen dat ie zegt dat ie telkens dezelfde mensen ziet (ben heeeel erg benieuwd wat ze daar nou echt van vinden). Zelf ben ik nu in totaal 4 keer geweest en ja…telkens weer dezelfde gezichten. Mijn eigen mening hierover hou ik even voor me, anders wordt het wel een heel erg lange reactie… :D

  Beantwoorden
 2. Ik vind het een heel fijn album. En dat citaat van telkens dezelfde mensen heb ik misschien niet duidelijk genoeg omschreven. Dat was algemeen bedoeld. Hetzelfde groepje mensen zie je ook bij optredens van andere bands. Alleen de vaste concert-bezoekers die je ook op de festivals e.d. ziet. Vroeger kwam iemand nog wel eens uit z’n luie stoel voor een concert…als hij het op de radio hoorde, aangeprezen door een enthousiaste DJ.

  Beantwoorden
 3. Fijn dat je het leuk vind Spanner, ik ben zelf ook een aantal keren geweest en in was er dus ook de 20e. Ik vond dat tot dusver hun beste optreden. Je kan horten dat de mannen steeds meer op elkaar ingespeeld raken. Jammer dat er geen meer aandacht aan besteed wordt. Ik hoop dat ze in Duitsland wat meer open staan voor hun. Ik vind dat ze dat verdienen een eerlijke start.
  Ik vind dat je alleen maar kan waarderen dat iemand zijn eigen weg wil gaan en maken wat recht uit het hart komt i.p.v. commerciele muziek.
  groetjes Carla

  Beantwoorden
 4. Om op je laatste zin in te gaan; het is nogal een combinatie!!!! Waar vind je dit terug in een band! Ik ben een aantal keren geweest en het is genieten van deze mannen. Wat dat betreft blij dat Syb en Nico deze weg in zijn geslagen en met Johan en Jeff vormen ze een top-groep die meer dan een kans verdient!!
  groetjes Erica

  Beantwoorden
 5. Leuk interview! Ook ik was erbij de 20e in Hoorn en het was een goed optreden. Ik ben heel benieuwd wat de reacties op Spanner zullen zijn in Duitsland. Ik vind het te gek voor ze dat ze deze kans krijgen! :D

  Beantwoorden
 6. Een lekker positief stuk, vind ik. :) Om heel eerlijk wist ik niet in het begin wat ik ze van ze moest verwachten maar ik vind het helemaal te super! ik vind het trouwens een groot compliment dat ze vergeken worden met Coldplay 8)
  Ikzelf ben pas maar 1 keer geweest maar ik zou maar wat graag vaker komen. En dat je dezelfde gezichten ziet vind ik alleen maar een goed teken lijkte me zo ;)

  Groetjes Jelanie

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.