Eerste downloader voor het gerecht gesleept

Jamie Thomas is de eerste illegale downloader die voor het gerecht zal worden gesleept. Na dertig Jamie_thomas_rechtzaak jaar op deze aardbol heeft ze dan eindelijk haar fifteen minutes of fame, haar plekje in de wereldgeschiedenis. Over nog eens dertig jaar zullen we het ongetwijfeld nog steeds over haar hebben. De platenmaatschappijen in Amerika hebben inmiddels zo’n 26.000 rechtszaken voorbereid. Ik ben benieuwd of ook de illegale downloaders in Europa één voor één voor het gerecht zullen worden gedaagd. En… wie zal er winnen?

Miljoenenclaim

Een aantal aangeklaagden werd het waarschijnlijk al wat te heet onder hun voeten. Zij hebben al duizenden dollars betaald aan de maatschappijen om op die manier verdere vervolging te voorkomen. Jamie Thomas hangt een miljoenen claim boven het hoofd.

Het zijn vooral de platenmaatschappijen zelf die de dupe zijn van het illegale downloaden. Mochten zij de rechtzaken winnen zullen ze vooral zichzelf verrijken. Net zoals de afgelopen decennia moeten de meeste artiesten het nog steeds vooral van hun optredens hebben. Daar verandert dus niets aan. Het zou dan ook beter zijn als de platenmaatschappijen hun tijd investeren in andere busines modellen in plaats van de vele dure rechtszaken die mogelijk op komst zijn.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.