De Besprekers moet terug op de buis!

Mijn televisie hoogtepunt bereik ik elke zondagavond weer op Nederland 3 tijdens het programma De Besprekers. Om je de waarheid te vertellen is het blok De Besprekers/Six Feet Under/Dode Dichters Almanak het enige waar ik momenteel de televisie voor aanzet. Ik heb een zwak voor de presentator/discussieleider van het programma Jan Eilander. Het oeuvre dat hij heeft opgebouwd met de band Trio Bier/Oud West kent zijn gelijke niet in de nederpop historie. Daarnaast is hij een fijn filmmaker en schrijver. Persoonlijk beschouw ik hem dan ook als een autoriteit op het gebied van film, muziek en literatuur.

Anchorman
Met zijn innemende persoonlijkheid leek Jan Eilander mij al jaren de geschikte anchorman voor een ‘kunst en cultuur’ programma bij de publieke omroep. Al jaren mis ik een dergelijk programma dat mij informeert over recente literatuur, cd’s en theatervoorstellingen. Toen ik eindelijk dat programma – De Besprekers – vond was ik toch lichtelijk verbaasd Jan Eilander daar inderdaad in de rol van gespreksleider te zien. Maar al gauw voelde het vertrouwd. Elke zondag genoot ik van de verschillende meningen die over tafel gingen, ook van Jan zelf. Film en theaterfragmenten, impressies van tentoonstellingen, interviews met de kunstenaars, optredens van artiesten. Het zat er allemaal in. Met ferme hand leidden ze me door de Nederlandse (en Vlaamse) cultuurjungle.

De laatste Besprekers
De aankondiging van Jan Eilander afgelopen zondag dat dit de laatste Besprekers was, begreep ik niet zo goed. Het seizoen was blijkbaar afgelopen. Maar daar hoefde je toch niet zo dramatisch over te doen? Aan het eind van de uitzending bleek echter dat het doek definitief voor het programma was gevallen. Dit was voor mij volstrekt onverwacht. Tegenvallende kijkcijfers werden als reden aangevoerd. Mag ik daar het tijdstip van uitzending als tegenargument voor aanvoeren? Geprogrammeerd worden na het stoffige Woestijnruiters is natuurlijk niet ideaal.

Overal zie ik abri’s die vertellen dat een nieuw seizoen van Temptation Island weer is begonnen, maar is er niemand op het idee gekomen een dergelijke campagne voor De Besprekers te voeren? De meeste mensen met enig IQ kijken allang geen televisie meer. De programmering van PO en de commerciële is een regelrechte belediging. Geïnteresseerden in kunst en cultuur vormen sowieso een kleine doelgroep. Ik hoop dat Google zijn werk doet en dat er een aantal (ex-)kijkers van De Besprekers hier verzeild.

Meld je aan! Samen kunnen we een vuist maken en de PO ervan overtuigen dat het programma De Besprekers moet blijven!!

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.