Nieuwe roman De Maagd van Heleen van Royen

Heleen van Royen nieuwe roman De Maagd

De fans moeten nog even geduld hebben maar in 2012 verschijnt er weer een nieuwe roman van Heleen van Royen. Nu al, zeker een half jaar voor publicatie, heeft Heleen van Royen de kern van haar nieuwe roman De Maagd uit de doeken gedaan. Het is de schuld van Herman Koch. 

Haar hele carrière doet Heleen van Royen dingen al anders, althans in de ogen van de mensen die zich erop beroepen verstand van boeken te hebben. Nog voor publicatie publiekelijk naar buiten treden met een samenvatting van je nog uit te komen boek zal ook wel weer niet door de beugel kunnen. Had Herman Koch zijn boek Zomerhuis Met Zwembad maar niet moeten schrijven.

Huisarts als hoofdpersoon

In het boek Zomerhuis Met Zwembad van Herman Koch is de hoofdpersoon een huisarts. Heleen van Royen was op dat moment ook bezig met een nieuw boek met als hoofdpersoon…een huisarts. Dat ging dus niet. Daarom nu al de bekendmaking van Heleen van Royen dat de hoofdpersoon van haar nieuwe roman De Maagd een vrouwelijke begrafenisondernemer is. Alle Nederlandse schrijvers zijn bij deze dus gewaarschuwd voorlopig geen boek te publiceren met een vrouwelijke begrafenisondernemer als hoofdpersoon.

Ongetwijfeld zullen de zure literatuurcritici hier al over vallen. Heleen van Royen gaat echter nog een stapje verder inzake de ontboezemingen van haar nieuwe roman De Maagd. De vrouwelijke begrafenisondernemer heeft namelijk ook een zus en deze zus heeft een kinderwens waar ze nogal door geobsedeerd is. Haar jongere broer heeft zich in de nesten gewerkt en haar man heeft een probleemjongere in huis gehaald waar ze meer dan uitsluitend moederlijke gevoelens voor koestert…

Ambitieuze roman van Heleen van Royen

Op basis van bovenstaande denk ik dat deze nieuwe roman De Maagd van Heleen van Royen al haar eerdere werk in de schaduw zal zetten en ze eindelijk beoordeeld zal worden op haar schrijverstalent. Weinig hedendaagse Nederlandse schrijvers brengen tegenwoordig nog meerdere lagen aan in hun werk. Over waar dat door komt tast ik in het duister. Misschien een gebrek aan talent, gemakzucht of wellicht denken ze dat hun publiek dit niet zal kunnen doorgronden. Drie verhaallijnen in één roman, zoals Heleen van Royen van plan is te verwerken in haar nieuwe roman De Maagd, is daarom bijzonder ambitieus te noemen.

Ik kan niet wachten om de uitwerking hiervan te lezen. Overigens acht ik de kans dat er daadwerkelijk een vrouwelijke begrafenisondernemer als hoofdpersoon zal optreden in de nieuwe roman De Maagd van Heleen van Royen zeer klein. Niets zo veranderlijk als een schrijver. :)

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.